DRUŠTVO SLAJDER

PSIHOLOŠKINJA ADRIANA PEJAKOVIĆ ZA MNE MAGAZIN: Djeci govoriti da su voljena, bezbjedna sa nama…

Djeca koja svakodnevno čitaju izvještavanje medija o pucnjavi u beogradskoj školi gdje je trinaestogodišnjak ubio osmoro đaka i radnika obezbjeđenja traže odgovore, pojašnjanja, ispoljavaju strahove… Tragedija je šokirala i odrasle zato stručnjaci upozoravaju da je važno da roditelji, vaspitači, članovi porodice vode računa na koji način da im govore o svemu.

Psihološkinja Adriana Pejaković za MNE magazin kaže da je prije svega važno da razgovaramo i da se ne plašimo da o tome pričamo sa djecom. Smatra, pri tom, i da ih ne treba siliti na razgovor. Važno je, objašnjava Pejaković, da djeca mogu da ispolje svoja osjećanja, ma kakva na bila, da im se da prostor za različite emocije i prosto da se bude tu za njih.

Kaže da je za djecu važno da se kod kuće osjećaju bezbjedno, na šta ih možemo podsjetiti, a možemo ih i uputiti na neke porodične aktivnosti koje vole i u kojima se osjećaju sigurno i voljeno.

Zadatak odraslih – zaštita

– Ukoliko se djeca plaše da idu u školu, bitno je da znaju da se ovakve tragedije rijetko dešavaju, ali da je i naš zadatak kao odraslih da ih zaštitimo. Sada je kranje vrijeme da obratimo pažnju na našu djecu koja mogu, nakon ovakvih događaja da imaju i promjene u raspoloženju, apetitu ili spavanju. Moramo ograničiti vrijeme provedeno sa medijima, da ne bi djeca bila stalno preplavljena informacijama i dozvoliti im da predahnu od ovih vijesti – ističe psihološkinja.

Pejaković navodi da je najvažnije za njih da im ponovimo da su bezbjedna sa nama, da su voljena, da mogu da kažu ako im se bilo što loše dešava i da imaju siguran prostor za sve emocije, razmišljanja, greške i ispravke.

,,Ne socijalizujemo ih kako treba”

Preporučuje roditeljima da ne slušaju savjete kao na primjer: djecu treba tući, i: zna se šta je autoritet. Ništa dobro nije izašlo iz takvog vaspitanja, kaže Pejaković. Smatra i da razmažena djeca nisu ona koja ,,mogu sve a nemaju granica”, već djeca koja su dobila puno materijalnih stvari, a ne i ljubav i posvećenost.

– Djeca prirodno žele da sarađuju sa odraslima i nisu ,,loša” već ih mi ne socijalizujemo kako treba – rekla je Pejaković.

Između autoritarnog i permisivnog vaspitanja ,,razmazenih narcisa”-izaberimo treće-ljubav, pozitivnu disciplinu, emocionalnu pismenost, regulaciju emocija.

Pejaković dodaje da ako treba, mogu da se organizuju i kurseve roditeljstva. Niko se, ističe ona, nije naučen rodio, a moderna nauka pruža mnoga saznanja o djeci i njihovom razvoju koja nam mogu pomoći da vaspitamo sretne, voljene i sposobne ljude sjutrašnjice.

Ovih dana se iznova u javnosti aktuelizuje pitanje angažovanja policajaca u školama, jer se smatra da bi taj institute pružio sigurnost djeci. Ministar prosvjete Miomir Vojinović, međutim, obavijestio je javnost da mu je rečeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova da se nema sredstava za takav zahtjev, odnosno da im nedostaje policajaca. Tačnije, Upravi policije fali 1.500 policajaca. Vojinović je kazao i da je obećano da će pojačati aktivnosti predstavnika policije kako bi se suzbila pojava vršnjačkog nasilja.

Pejaković je stava da na niovu škola mora postojati školski policajac, te kamere, ali i eventualna zabrana mobilnih telefona.

– Djeca mogu imati pametne satove, nije potrebno da imaju telefone u školama, makar u osnovnim – rekla je ona.

Nakon učestalih slučajeva vršnjačkog nasilja nadležni poručuju i da će poboljšati vannastavne aktivnosti, da se djeca uče pravim vrijednostima, da će zaposliti više psihologa i pedagoga tamo gdje se procijeni da tog kadra treba više… Pejaković kaže da preporučuje i da se uvede predmet u osnovne i srednje škole o  emocionalnoj pismenosti, mentalnom zdravlju i drugim životnim vještinama za djecu.

– Timovi za prevenciju vršnjačkog nasilja moraju biti organizovani na nivou škola i moraju imati odgovore na pitanje: ako ne nasiljem, onda kako? Jer nije dovoljno da neko ponašanje koje nije u redu kaznimo.Moramo tu osobu naučiti kako na drugi način – rekla je ona.

,,Želimo djecu da promijenimo, a sebe ne mijenjamo”

Psihološkinja navodi i kako je mnogi roditelji pitaju kako da vaspitaju dijete da bude staloženo i da  ,,ih sluša”.

– Onda, na primjer, otkrijemo da to rade vikom i batinama.Nasilje nije rešenje za nasilje. Želimo da se naša djeca promijene ali sebe da mijenjamo nećemo – rekla je Pejaković.

Smatra da bi bilo dobro da se na nivou društva ukinu rijaliti program, svi  sadržaji koji promovišu nasilje, nemoral, antivrijednosti.

-Treba kažnjavati javne ličnosti, političare i druge važne društvene persone ako šire govor mržnje i netrpeljivosti. Djeca su ogledalo nas.Ako smo mi agresivni i ona će biti. Moramo se okrenuti vrijednostima: ljubavi, solidarnosti, tolerancije i istinske brige za druge dok ne bude prekasno – rekla je ona.

Ističe da se u Beogradu desila nezapamćena tragedija, velika kolektivna trauma za sve nas. Kaže da smo sada svi, manje više u stanju šoka i da će trebati vremena da dođemo sebi, da se presaberemo, da pustimo emocije tuge, bola, ljutnje, brige i straha da se ispolje.

– Biće nam potrebna podrška, a posebno našoj djeci – rekla je ona.

Zavod za školstvo je, između ostalog, nedavno uradio istraživanje o vršnjačkom nasilju i sačinio preporuke kako bi se stanje u toj oblasti poboljšalo i da djeca budu bezbjednija. Ukazivali su na podatak da je ove školske godine više od 1.500 djece trpjelo nasilje u školama, bili su žrtve. Savjetovali su, pored ostalog, da se u ranom školskom uzrastu identifikuju pojedinci koji često manifestuju nasilno ponašanje. Tražili su, takođe, da se izgradi školska klima u kojoj se nasilje ne isplati i gdje bi svi đaci bili uvjereni da će ih škola, ako bude potrebno, zaštiti od svih oblika nasilja.

Najavljeno je da će danas u svim crnogorskim vrtićima, školama prvi čas biti posvećen vršnjačkom nasilju, te da će se afirmisati vrijednosti ljubavi, saradnje i zajedništva.

N.Đ.