PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Miki Maus proslavlja 95. rođendan

Sve je počelo s jednim mišem, i danas, 95 godina kasnije, cijeli svijet slavi rođendan ,,Diznijeve” najpopularnije ikone – Mikija Mausa.

Iako se na trenutak prvi put pojavio u crtanom filmu ,,Plane Crazy”, Miki Maus se službeno prvi put na malim ekranima pojavio u crtanom filmu ,,Parobrod Vili”, jednom od prvih zvučnih animiranih filmova, 18. novembra 1928. U to vrijeme filmski studiji su i dalje proizvodili nijeme filmove, ali ,,Dizni” je prihvatio zvuk i od tog trenutka podigao standarde snimanja.

Osamnaesti novembar 1928. godine, kada je prikazan ,,Parobrod Vili”, vodi se kao Mikijev rođendan. Film počinje tako što Miki upravlja ovim parobrodom uz rijeku, srećno zviždućući melodiju pjesme ,,Parobrod Vili”.

Na početku Volt Dizni je htio da se animirani miš zove Mortimer Maus. Međutim, njegova žena Lilijan ga je upozorila da ime Mortimer zvuči suviše pompezno i predložila da se odabere neko ime koje će personifikovati zabavu i skromnost.

U kratkom crtanom filmu ,,The Opry House”, emitovanom 28. marta 1929, Miki je počeo da nosi bijele rukavice, koje su mu ostale gotovo zaštitni znak sve do danas.

Miki je postao prvi crtani lik koji je dobio svoju zvijezdu na holivudskom Bulevaru slavnih, i to 18. novembra 1978, na svoj 50. rođendan.

,,Dizni” je prvi put počeo da izdaje dozvole za izradu raznih proizvoda sa Mikijevim likom 1929. godine, kada su prvi put štampali školske pločice za pisanje. Danas taj posao vrijedi milijarde dolara. Jedan od najpopularnijih proizvoda s likom Mikija Mausa je ručni sat. Prvi je proizvela kompanija “Ingersoll-Waterbury” 1933. i koštao je 2,95 dolara. Kompanija je prodala dvadesetpetomilioniti sat sa Mikijem još 1957. godine.

Izvor: CDM