DRUŠTVO PREPORUKA

CETINJE: Majka prijavila vršnjačko nasilje, iz škole kažu da su reagovali u skladu s zakonom

Majka đaka OŠ ,,Lovćenski partizanski odred” sa Cetinja (identitet poznat redakciji) prijavila je vršnjačko nasilje u ovoj školi i o tome obavijestila Ministarstvo prosvjete, Direktorat za osnovno obrazovanje, Prosvjetnu inspekciju i Ombudsmana. U obraćanju našem portalu navela je da je od septembra 2022. upoznala v.d. direktoricu  OŠ ,,Lovćenski partizanski odred” o problemu vršnjačkog nasilja koji datira duži period u odjeljenju njenog djeteta i o kojem ima materijalne dokaze. 

– Kako se nasilje u jednom od šestih razreda produbilo, pri čemu je moje dijete dobilo batine od druga, ni v.d. direktorice, ni razredni starješina nisu ni na jedan način preduzele mjere iz svojih zakonskih nadležnosti kako bi se problem među djecom adekvatno riješio. Od decembra sam tražila sastanak sa razrednom, direktoricom kao i roditeljima i sve se to izbjegavalo do 9. marta kad je konačno bio zakazan sastanak u prostorijama pedagoga. Roditelj dječaka koji pravi problem krenuo je verbalno sa neprimjernim rječnikom da nasrće na mene, gura me i prijeti i meni i djetetu. Razredna nije spriječila ovakvo ponašanje koje je nastavljeno i u holu škole gdje je roditelj više puta ponovio ,, zapaliću školu, platićete mi svi, neće na ovome stati, tijesno će vam biti”…- priča majka.

Ona navodi da je kompletan incident gledala direktorka, njena zamjenica, razredni starješina, pedagog i ništa nisu učinili da je zaštite i spriječe prijetnje.

– Ne mareći za izrečene riječi  v.d. direktorice nastavlja da zataškava slučaj pa isti nije prijavila već dovodi u pitanje sigurnost 620 djece i članova kolektiva dajući tako podršku roditelju djeteta koje sprovodi vršnjačko nasilje – navodi ona.

V.d direktorice OŠ ,,Lovćenski partizanski odred” Ivana Mitrović kazala je za naš portal da je uprava škole, nakon saznanja da postoji sukob među učenicima jednog odjeljenja šestog razreda, shodno Uputstvu o podjeli odgovornosti i postupanju u slučaju pojave nasilja i vandalizma koje je izdalo Ministarstvo prosvjete, preduzela sve mjere u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i mogućnostima škole.

– U rješavanje problema pored uprave škole i stručnih saradnika, uključen je i tim za prevenciju nasilja u školi, koji sačinjavaju nastavnice sa velikim radnim iskustvom, a jedna od mjera je i izrada ličnog plana podrške učeniku kako bi se nastala situacija riješila i obezbijedila sigurna klima za boravak svakog učenika u školi. Stanje se redovno prati od strane odjeljenskog stariješine koji je najpozvaniji za sprovođenje mjera kao pedagoški rukovodilac odjeljenja i sa kojim su i učenici i roditelji u svakodnevnom kontaktu. Osim mjera koje preduzimamo u školi računamo i na podršku relevantnih institucija i roditelja kako bismo zajednički radili u interesu naše djece – kazala je Mitrović.

Ona je istakla stav da škola kao vaspitno-obrazovna institucija i mjesto gdje djeca provode većinu svog vremena mora biti sigurno okruženje u kojem se svako dijete osjeća prijatno.

 

Mn.M.