PREPORUKA SPORT

KOŠARKA: Reprezentacija BiH propušta kvalifikacije za OI zbog nedostatka novca i igrača

Muška reprezentacija Bosne i Hercegovine u košarci zbog nedostatka novca i procjene kako se pozivu ne bi odazvali njeni najbolji igrači, neće učestvovati na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre, koje će se 2024. godine održati u Parizu.

– Postoji više razloga za takvu odluku. Prvi je finansijski. Osim toga, nije ni realno očekivati da će nam se igrači odazvati – rekao je predsjednik Košarkaškog saveza BiH Dalibor Miloš.

Pojasnio je Miloš kako je rukovodstvo KSBiH odluku o odustajanju od takmičenja u pretkvalifikacijama za OI donijelo u konsultacijama sa selektorom Adisom Bećiragićem. Selektor je ocijenio kako se većina najvažnijih igrača ne bi odazvala pozivu, budući da je to vrijeme kada i sami imaju pauzu.

Umjesto toga, dodao je Miloš, planira se organizacija košarkaškog kampa sa proširenom reprezentacijom, na kojem bi se bi se utvrdilo na koje se igrače može računati u budućnosti. Prije svega se to odnosi na mlađe i još uvek neafirmisane košarkaše.

U 2022. godini reprezentaciji BiH za takmičenje uplaćen je novac tek pošto su započeli nastup u svojoj grupi na Evrobasketu koji se igrao u Njemačkoj, Češkoj, Gruziji i Italiji.

Izvor: Sport Klub