DRUŠTVO PREPORUKA

HERCEG NOVI: Zaštititi vodovodne instalacije od smrzavanja

Foto: RTHN

Zbog najavljenih nižih temperatura vazduha, koje će se spuštati i ispod nule, iz hercegnovskog Vodovoda potrošačima skreću pažnju da obezbijede svoja mjerna mjesta i vodomjere. Smrzavanje dijelova unutrašnjih vodovodnih instalacija je najčešći razlog zbog kojeg građani ostaju bez vode tokom zimskih mjeseci.

Najveća vjerovatnoća smrzavanja vodovodnih cijevi i vodomjera je na mjestu gdje su instalacije najpliće zakopane, u šahtovima bez poklopca, kao i u zidovima objekata koji se ne griju. Kako bi se spriječilo smrzavanje vodomjer je potrebno obložiti odgovarajućim termo-izolacionim materijalom, npr. stiroporom, staklenom vunom, starim krpama, kartonom i sl. Preporučujemo potrošačima da provjere da li su vodomjerni šahtovi dobro zatvoreni, da isključe dvorišne česme, a vodovodne instalacije koje vode do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata koji se ne griju isprazne i zatvore dotok vode ili ih toplotno izoluju kako ne bi došlo do smrzavanja vode u instalacijama.

Zaštitu je potrebno postaviti na taj način da je naš radnik može jednostavno skloniti i očitati stanje na vodomjeru. Napominjemo da u slučaju smrzavanja troškove popravke instalacija i zamjene vodomjera snosi potrošač. Kako bi se spriječili nepotrebni problemi prouzrokovani smrzavanjem i dodatno opterećivanje kućnih budžeta izdvajanjem za popravke instalacija i vodomjera, upozoravamo građane i zajednice etažnih vlasnika da blagovremeno preduzmu potrebne mjere zaštite.

Ukoliko dođe do smrzavanja, instalacije i vodomjer će se najbrže odlediti isparavanjem tople vode u zatvorenom oknu sa spuštenim poklopcem. Zamrznute instalacije se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem toplom vodom niti korištenjem otvorenog plamena, saopšteno je iz hercegnovskog Vodovoda.

Izvor: RTHN