DRUŠTVO PREPORUKA

AMSCG: Oprez zbog odrona i poledice na mostovima i prilazima tunelima

U nižim predjelima saobraća se po pretežno suvim kolovozima.
– U višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima, skrećemo pažnju na mjestimičnu poledicu. Učestala je pojava odrona, pa je neophodna dodatna opreznost na dionicama koje vode duž klisura i usjeka. Savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu vremenskim i saobraćajnim uslovima – kažu u Auto moto savezu Crne Gore.

U vremenskom periodu od 15.11.2022. godine do 1.4.2023 godine pneumatici za zimsku upotrebu za sva motorna vozila su obavezni na putevima gdje je to naznačeno signalizacijom, bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi. Kada na ostalim djelovima i dionicama puta koji nijesu obuhvaćeni Naredbom postoje zimski uslovi (sniježne padavine, snijeg, led ili poledica na kolovozu) na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu na svim točkovima. Minimalna dubina šare na gazećoj površini pneumatika koji se koriste u ovom periodu je 4 mm.

Na auto-putu posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno za sva vozila.

Za vrijeme sniježnih padavina zabranjen je saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere na dionicama preko planinskih prevoja u skladu sa postavljenom saobraćajnim signalizacijom.
Na regionalnom putu Mojkovac-Đurđevića Tara, u mjestu Dobrilovina, saobraćaj je u prekidu za sve kategorije vozila.

Na magistralnom putu Rožaje-Berane, u mjestu Baza, saobraćaj se obavlja jednom trakom naizmjenično.

Tunel Vrmac na magistralnom putu M-1, dionica Kotor-Krtolska raskrsnica, biće zatvoren za saobraćaj do 14.2.2023. godine do 17.00 sati, zbog radova na sanaciji kanalizacionog kolektora. Za vrijeme trajanja obustave može se koristiti alternativni putni pravac Kotor-Trojica-Radanovići.

Od 30.1.2023. izvodiće se radovi na dionici naspram Komandnog centra tunela Sozina, zbog čega će se povremeno saobraćati naizmjenično i neophodno je poštovanje privremene saobraćajne signalizacije.

Na magistralnom putu M-5, dionica Rožaje-Špiljani, u toku je rekonstrukcija puta. Saobraćaj se obavlja naizmjenično na mjestima izvođenja radova.

Zbog radova na rekonstrukciji dijela magistralnog puta M-4, dionica centar Tuzi (od skretanja za Šipčanik do planiranog kružnog toka-Faza 1) zbog čega je došlo do totalne obustave saobraćaja za sve vrste vozila. Za vrijeme totalne obustave, saobraćaj će se odvijati lokalnim saobraćajnicama.

Na magistralnom putu Podgorica-Bioče, od 1.2. do 1.3.2023. godine odobrava se promjena režima saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni, kao i povremena obustava, ne duža od 15 minuta, zbog izvođenja radova na izgradnji bulevara Vilija Branta (od ukrštanja sa Mosorskom ulicom do kružnog toka-skretanje za auto- put)

Od 1.1.2023 do 30.4.2023. godine na magistralnom putu M-11, Lepetani-Tivat-Krtolska raskrsnica, u mjestu Donja Lastva, promijenjen je režim saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni na mjestu izvođenja radova.

Promijenjen je režim saobraćaja od raskrsnice Podgorica-Cetinje-Nikšić do Komanskog mosta.