ART SLAJDER

PODGORICA: Učenici OŠ ,,Radojica Perović” priredili donatorsko veče puno ljubavi (FOTO)

Učenici Osnovne škole ,,Radojica Perović” priredili su večeras u KIC-u ,,Budo Tomović” donatorsko veče pod nazivom ,,Hajde za mnom po zračnom brijegu”.
– Večerašnji program je kombinacija dva programa koji su već odigrani u našoj školi, jedan u novembru, povodom obilježavanja godišnjice rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, a drugi u decembru povodom Dana Podgorice. Publika koja je tada odgledala ta dva programa u školi imala je izuzetno pozitivne komentare i to nas je podstaklo da napravimo program za širu publiku  – rekla je direktorica škole Snežana Dakić-Tomanović.
Dodala je da je moto donatorske večeri bio ,,Samo zajedno, misleći jedni na druge i međusobno se pomažući, možemo stvarati bolje društvo.” Stoga će, kako je istakla, dio prikupljenih sredstava ići u dobrotvorne svrhe, a ostali dio biti upotrebljen za poboljšanje uslova rada u školi.  
Veče je bilo ispunjeno  ljubavlju, talentom, pjesmom i stihovima.
Počelo je himnom škole ,,Radosnicom”.
Učenici prvog i drugog razreda izveli su skeč ,,Mali Starovarošani”, koji su pripremili sa učiteljicom Oliverom Marković-Božović.
Sara Srdanović zapjevala je sa horom ,,Grade moj”, a nakon nje Itana Šljivačanin predstavila se ,,Pjesmom Podgorici”.
Učenici Danilo Gorović i Jakov Bojović izveli su skeč koji su nazvali ,,Vaso i Milan”, gdje su govorili o tome kakav je nekad bio život u Podgorici i kako nije bilo mobilnih telefona, dok je Nikola Vulanović odrecitovao ,,Podgoričku ljepoticu”.
Uslijedio je zanimljiv intervju sa muzičarem Šukrijom Žutim Serhatlićem, koji su vodile Teodora Panov i Elena Stanković, a koji je prikazan putem video-bima.


Mladim muzičarima je poručio da nikad ne posustaju i ,,da biste se bavili ovom vrstom muzike, morate doći u folklorni ansambl.”
– Ovom prilikom apelujem na srednje muzičke škole i na niže muzičke škole da itekako treba otvoriti jedan odsjek za narodnu muziku. Da se tu obučavaju učenici i da uče pravu narodnu muziku i bogatstva našeg folklora – istakao je Serhatlić.
Za kraj intervjua je zapjevao njemu najdražu pjesmu ,,Stara varoš pjesmom proslavljena”.  
Danilo Vulanović je nakon toga na harmonici zasvirao starogradsku pjesmu ,,Šetajući pored Ljubovića”.
,,Crna Goro, majko mila” bilo je sljedeće što je publika čula od Itane Šljivačanin. Otpjevala ju je akapela, odnosno bez instrumenata, samo glasom.
Uslijedio je još jedan lijep dio koji su obilježili stihovi Aleksandra Lesa Ivanovića, Dušana Kostića i Petra Petrovića Njegoša.
Andrija Đuranović govorio je stihove Ivanovićeve ,,Biljarde”, Boško Karadžić Kostićevog ,,Bdenja”, a učenici VI razreda Nikša Duborija, Dušan Martinović i Vladimir Gogić i IX razreda Matija Konatar, Danilo Pejović, Jakov Bojović, Danilo Gorović i Uroš Jaćimović odlomke iz Njegoševog ,,Gorskog vijenca”. Petar Vujović predstavio se Njegoševom ,,Noć skuplja vijeka”, a učenik škole gusala ,,Vojvoda Mina Radović” Damjan Vojvodić umijećem na guslama i glasom u Njegoševom ,,San Vuka Mandušića”.

This slideshow requires JavaScript.

Veče je završeno istaknutim Njegoševim mislima koje je govorio Matija Konatar.
– Želim još jednom da svima vama zahvalim na podršci i divnim đacima. Vidjeli ste đake ,,Radojice Perović” na kakav su način, sa koliko smjelosti, odvažnosti, hrabrosti i ljubavi predstavili ono što smo večeras vidjeli. Hvala vam, divna naša djeco – poručila je sa bine na kraju direktorica Snežana Dakić-Tomanović, uz, kako je to bilo cijele večeri bio slučaj, gromoglasan aplauz publike.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga