DOM PREPORUKA

UKRAŠAVANJE JELKE: Od minimalizma do maksimalizma

Praznici su vrijeme koje budi posebne emocije. Porodica tada vrijeme provodi zajedno ukrašavajući jelku i dom. Kićenju jelke raduju se svi, od najmlađeg do najstarijeg člana familije.
Ove godine profesionalni dekorateri izdvojili su nekoliko savjeta za ukrašavanje jelke.

Foto: Jaime Viñas

– Ništa nije udobnije i prazničnije od novogodišnjeg džempera. Zašto onda ne biste tu temu prenijeli na ukrašavanje jelke ove godine? Dizajnerka sa A-liste Gislen Vinjas, koja piše i za Elle Decor, jelku u kancelariji dekorisala je sa pletenim ukrasima i pompom girlandama – kažu iz Elle Decora.

Jelka Ajiše Kari (Foto: Courtesy of Pottery Barn / Shot by Seth Smoots)

Televizijska ličnost, autorka knjiga o kuvanju i supruga NBA zvijezde Stefa Karija Ajiša Kari jelku je ukrasila girlandama inspirisanim prirodom, sa snježnim akcentima i zlatnim i srebrnim bombicama.
– Volim prirodno zelenilo i svijetlo u kući za praznike, pa se tako u svakoj sobi osjeća praznična atmosfera, a i miris je predivan. Uvijek dekorišemo kauče sa prekrivačima od vještačkog krzna i ubacimo nove praznične jastuke koji daju toplinu – rekla je Kari za Elle.

Foto: Anastasiya Pudova

Channelova enterijeristkinja Devon Litke voli eleganciju da prikaže i u ukrašavanju jelke. Na nju je postavila papirne braon bombice, bijele ukrase u obliku svijeće i papirnu zvijezdu na vrhu, inspirisanu Skandinavijom.

Foto: Jeweled Interiors

Enterijeristkinja Džul Marlo odlučila se za perje, a za dašak tropskih krajeva usred zime stavila je grane palme.

Foto: Courtesy Jonathan Adler

Džonatan Adler kaže da praznici nisu vrijeme za estetski minimalizam. On se tako odlučio za ljubičastu nijansu, srebrne i zlatne bombice.

Foto: Josh Yöung Design House

Džoš Jang postavio je jelku uz prozor, iza sofe. Time se, ističe on, štedi prostor u malim dnevnim prostorijama, ali i pruža savršena pozadina za selfi. Ove godine odlučio se za crvene, srebrne i bijele bombice i prirodno zelenilo.

Foto: Destiny Alfonso

Elza Skjapareli unajmila je dizajnera Destani Alfonsa kako bi zamisao sprovela u djelo. Za razliku od mnogih, njen moto je luksuz i maksimalizam. U neutralnoj sobi postavila je jelku sa ukrasima i šišarkama, sjedinjenim šampanj trakom.
Dizajner enterijera Alfredo Paredeš kaže da je za njega kićenje jelke posebno. Prvo ide da sam sječe drvo, zatim ga unosi, a onda ukrašava jelku sa porodicom. Ukrasi su prikupljani godinama. Dodaje da to znači da nije potrebna specifična tema pri ukrašavanju jelke i kupovina novih ukrasa svake godine, sve dok vam stari ornamenti donose sreću i uspomene.

Foto: Courtesy Nicole Salceda

Minimalizam je moto kojim se vodi dizajnerka Nikol Salseda pri kićenju jelke. Luksuzne trake u neutralnim tonovima, drvena garlanda i samo nekoliko bombica sve je što je njoj potrebno.

Foto: Kip Dawkins

Dizajnerka Dženi Molster odlučila se za pink nijansu pri ukrašavanju jelke.
Dizajnerka Bani Vilijams pri dekorisanju jelke koristi ukrase koje je donijela sa putovanja.
– Najuzbudljiviji dio kićenja jelke je vađenje ukrasa koje sam skupljala decenijama sa raznih putovanja i sve te uspomene sa njih – kazala je ona.
Kreativno odstupanje od pravila

Foto: Joyce Park

Dizajnerka Keli Verstler uvijek se vodi nekonvencionalnim metodama, pa je tako ovoga puta u centar ulaznog hodnika postavila skulpturalni prirodni vijenac o kojem sigurno svi koji uđu govore.

Foto: Stephen Kent Johnson

Nema pravila kada se kiti jelka, poručuje dizajner Džon Derian koji je bio inspirisan njemačkom tradicijom, pa je stavio ukrase u obliku kisjelih krastavaca, a onaj pravi sakrio među granama. Njemci kite jelku tako što pravi kisjeli krastavac stave na kraju, kada okite cijelu jelku, među grane. Ono dijete koje prvo nađe pravi kisjeli krastavac dobija još jedan poklon ili dodatni slatkiš.
B.R.