ART SLAJDER

NEDELJKO KOVAČIĆ ZA MNE MAGAZIN: Podsticajno mi je bilo da ispričam priču o ženi u ratu i u špijunaži

Debitantsko filmsko ostvarenje Nedejljka Kovačića ,,Vera” premijerno je prikazano sinoć u podgoričkom bioskopu ,,Cineplexx”.
Sa njim smo razgovarali o tome zašto je baš izabrao priču o Veri Pešić za debitantsko ostvarenje, da li je dokumente o njenom djedu i majki tražio u Crnoj Gori, o tome što ga je najviše fasciniralo o njoj, o seriji ,,Vera”, ali i o Jovanki Broz.
 Zašto ste baš Veru Pešić izabrali kao temu za Vaš debitantski film?
– Veru sam izabrao iz više razloga. Pod jedan, veliki sam ljubitelj istorije i vrlo lijepo plivam u tim temama. Ono što me je naročito privuklo toj priči je što je to ženska priča. Srećom ili nesrećom, ovi naši prostori imaju vrlo bogatu istoriju i imaju puno istorijskih ličnosti koje su zanimljive za filmove, ali nema tako puno žena. Odnosno, ima ih, ali su zaboravljene, skrajnute, niko se njima nije bavio i meni je upravo to bilo podsticajno i zanimljivo, da ispričam priču o jednoj ženi u ratu i u špijunaži. To je ono što je bio glavni impuls interesovanja za Veru.
Da, Vi ste radili i dokumentarni film o Jovanki Broz (prim. a. Jovanka Broz i tajne službe). Opet film o ženi.
– Jeste, prije ,,Vere” smo radili ,,Jovanku Broz” i meni se veoma sviđa taj jedan spontano nastali serijal o ženama. Nadam se da ćemo nastaviti u tom pravcu.


Šta Vas je najviše fasciniralo dok ste istraživali o Veri?
– Mene je najviše fasciniralo kako je ta jedna izuzetno mlada djevojka, koja bez puno životnog iskustva dospijeva u Beograd, odmah upala u ono, što se kaže, iz tiganja u vatru sa nekim špijunima. Mene je zaista fasciniralo kako je ona u tome plivala kao riba u vodi, zahvaljujući nekoj svojoj prirodnoj bistrini, hrabrosti i kao lik sam je takvu i postavio. Ne kao neku zavodnicu nego kao jednu, prije svega, inteligentnu, hrabru ženu koja na taj način izlazi na kraj sa ljudima i okolnostima oko sebe.
Njena majka rođena je Radović, iz Crne Gore, djed joj je bio sudija Velikog crnogorskog suda na Cetinju. Da li ste, kada ste istraživali, mogli išta naći ovdje u Crnoj Gori od te građe, od tih dokumenata? Da li ste dolazili u Crnu Goru da istražujete?
– Iskreno rečeno, ne. Naišao sam u podacima, u istraživanju na činjenicu da je Verina majka porijeklom iz Crne Gore, da joj je otac bio sudija, ali, nisam uspio da nađem u dokumentima neku dalju važnu vezu sa time i nekako, pošto smo morali da svodimo stvari da bi mnogo elemenata ušlo u scenario, u nekom trenutku sam se tog segmenta priče odrekao, jer nekako dramaturški nije me vodilo nikud. Ali, ima puno takvih stvari sličnih kojih smo se morali odreći, koje su zanimljive kao činjenica. Kada shvatiš da moraš da utrošiš neko vrijeme u serije, onda to već nije toliko zgodno za obradu. Ali, bilo bi interesantno naći još podataka o Anđi (prim.a. majka Vere Pešić, s kojom je Vera i strijeljana u svojoj 25. godini) i o njenoj porodici. Nadam se da će u Crnoj Gori neko da se zainteresuje, pa da možda istraži malo, to bi bilo interesantno. Ja nisam uspio puno da nađem osim tih nekoliko osnovnih činjenica. Ne znam kako se ona zatekla iz Crne Gore u Leskovcu, zašto nije imala kontakt sa svojima. Nema dovoljno podataka o njoj. Tako da, umjesto da je potpuno izmišljam, što bih, naravno i uradio da sam smatrao da je važna, ali, po ovom izboru mi je bilo lakše da to zaobiđem u korist nečeg drugog.


Što nam možete reći o seriji ,,Vera”?
– Serija ,,Vera” će se davati u toku iduće godine i serija ,,Vera” je kao jedan veliki film. Zato bih svakome preporučio da je gleda. Niko ko je gledao film neće biti zakinut’ gledajući seriju osim možda što zna kraj (smijeh) Serija je drugačije izmontirana, ona i drugačije počinje, drugačije se razvija i hronologija priče i sve. Imamo mnogo više epizodnih junaka, mnogo više prostora da se odnosi među njima razrađuju.
Na čemu sada radite? Da li postoji neki novi projekat?
– Na proljeće ćemo praviti drugu sezonu serije o Jovanki Broz koja će biti posvećena Aleksandru Rankoviću. Zvaće se ,,Drug Marko”. Takođe će biti igrana-dokumentarna serija, u deset epizoda, radi se za RTS. Mislim da ćemo to realizovati odmah poslije praznika.
Bojana Radonjić 

Foto: Boris Šekularac

kud duga