ART SLAJDER

JOVANA STOJILJKOVIĆ ZA MNE MAGAZIN: Vera Pešić zaslužila je ovaj filmski testament

Jovana Stojiljković sinoć je u podgoričkom ,,Cineplexxu” promovisala film ,,Vera”. Ovo debitantsko ostvarenje Nedeljka Kovačića premijerno je prikazano u Crnoj Gori.
Stojiljković je u 30. godini dobila ulogu izuzetne žene Vere Pešić, koju su zvali srpskom Mata Hari. Intelektualki koja je govorila nekoliko jezika i bila četvorostruka špijunka u Drugom svjetskom ratu. 
S obzirom da se radi o istorijskoj ličnosti, koliki je izazov za Vas bio raditi na ovoj ulozi?
– Bila je velika odgovornost. Uvijek kada pričamo o ljudima koji su postojali, kada se ekranizuju takve priče, onda nekako glumac osjeća odgovornost, ali, ja sam imala tu olakšavajuću okolnost što ljudi malo znaju o Veri Pešić. Tako da sam imala slobodu i mi smo napravili nešto što je naša filmska Vera, koja je slična pravoj po onome što smo saznali iz tih faktografija o njoj, ali onako smo ,,zabiberili” fikcijom, tako da mislim da je autentična i posebna.


Kako ste je Vi doživjeli?
– Meni je ta priča veoma zanimljiva, baš je onako filmska. Kada sam prvi put pročitala scenario bilo mi je uzbudljivo što se uopšte dešava i što uopšte sam dobila poziv da igram jednu tako kompleksnu ličnost. Mislim da je ona bila onako specifična, ali sa druge strane i svakakva, kao što smo svi mi. Da je bila u tom jednom strašnom mračnom periodu, a s druge strane, tako hrabra, osobena, svoja i posebna. Njena sudbina i nije se slavno završila, u kontekstu toga koliko je kratko živjela, ali baš zbog toga je zaslužila ovaj filmski testament.
Glumite u filmu Slobodana Šijana ,,Budi Bog s nama”. Kako je raditi sa  Šijanom i  koliko Vam to kao glumici znači?
– Apsolutno. Ja sam odrasla i ne samo ja, moja majka je odrasla na filmovima Slobodana Šijana, što govori o njegovom velikom iskustvu i talentu. Ja sam bila zahvalna kad sam uopšte dobila poziv da učestvujem u njegovom filmu za bilo koju ulogu. On je neko ko apsolutno je veoma talentovan čovjek, koji zna šta hoće, koji je vizuelan tip, to mi je bilo zanimljivo i koji u svakom trenutku apsolutno je siguran i precizno ima iskadriranu svaku scenu. Nažalost, dugo se snima film. Ja sam završila svoju ulogu, oni imaju još nekoliko dana. Jedno tako veliko ime kao što je Slobodan Šijan nije mogao u jednom dahu da snimi film, ali, bože zdravlja, mi ga snimismo ove godine, tako da to je važno.
Bojana Radonjić

Foto: Boris Šekularac

kud duga