MODA SLAJDER

DRUGO VEČE MFW: Inspiracija Crna Gora i žene koje su pobijedile rak dojke

Drugo veče Crnogorske nedjelje mode – Somersby Fashion Week Montenegra bilo je u znaku slogana ,,Modom protiv kancera dojke”.
Dizajneri su bili inspirisani damama Crne Gore koje su iz borbe protiv raka dojke izašle kao pobjednice, pa su te žene prošetale sinoć pistom, uz gromoglasan aplauz publike.
Program je otvorila gošća iz Italije Mariarosaria Venditto. Prikazala je svečane haljine, duge i kratke, sa prorezom, resama, providnu, zatim pantalone i komplete. Od boja preovladavala je crna, ali bilo je bijelih i pastelnih kreacija. Izdvajali su se detalji poput šlepa i velikih mašni na ramenima.

This slideshow requires JavaScript.

Natalija Urbanova predstavila se kolekcijom koju je nazvala ,,Milena”. Manekenke su pistom hodale uz špansku muziku, na glavi noseći krunu ili tijaru. Plaštevi, sjaj, elegancija, pojasevi, pozlata, crna, bijela, zelena, žuta, lavanda na haljinama pravljene su za damu koja zna svoju pravu vrijednost, kraljicu. Poseban aplauz dobile su žene koje su pobijedile u borbi protiv raka dojke. Za kraj, inspirisana Crnom Gorom, Urbanova je ostavila crvenu haljinu poput crnogorske nošnje sa detaljem crnogorskog grba na plaštu.

This slideshow requires JavaScript.

Diplomci odsjeka za Modni dizajn UDG-a prikazali su, uz aplauz publike, svoje kreacije.
Jovana Vujošević predstavila se kolekcijom Solaris. Preovladavale su kreacije u crveno-plavoj nijansi, uz haljinu sa krugovima i mantil sa optičkom iluzijom.

This slideshow requires JavaScript.

Aleksandra Grubačević prikazala je jarko narandžastu kolekciju ,,Origin” sa kompletima, Bojana Krivokapić ,,Priču moga neba” sa oslikanim plavim detaljima na bijelim kreacijama, upotpunjenim minimalnim šeširima, a zanimljiv je detalj bio i kružni plavi slamnati top, dok je predstavljanje diplomaca zaokružila rokerskom kolekcijom ,,Sixonenine Studio 54” Maša Vukčević. Njenu kolekciju otvorila je manekenka u kompletu, noseći gitaru, dok je druga u ruci nosila kacigu, treća čašu, četvrta lizalicu. Komplete su upotpunile i čizme sa platformom, a zanimljiv detalj bile su i poderane pantalone.

Senka Tujković predstavila se interesantnom kolekcijom ,,Crna Gora na satenu”. Reviju je otvorila Milica Marković u crvenoj haljini sa crnogorskim grbom. Na bimu je stajala slika mora i čamaca, a ispred su izlaziile manekenke u oslikanim haljinama sa crnogorskim motivima – plave su za pozadinu imale planine i cvijeće, bijele Njegošev ,,Gorski vijenac”, primorje, Lovćen, crne Crnogorku u narodnoj nošnji, a nježno plava ikone, sa ikonom Presvete Bogorodice Filermose kao glavnom.

This slideshow requires JavaScript.

Jelena Buha, u okviru sopstvenog brenda ,,Helena Scrittore”, predstavila je najnoviju kolekciju sa akcentom na lotus haljine i komplete. 

Neizostavan dio bili su divno bijelo i crno odijelo svedenog kroja. Zanimljiv detalj bio je lanac na crnom sakou, kao i kratka pripijena bijelo-crna haljina, ali i crne prozirne pantalone, te sivi mantil.

This slideshow requires JavaScript.

– Zar nije ovo predivno veče kada svi zajedno pravimo doprinos u borbi protiv kancera dojke – pitao je publiku organizator Somersby Fashion Week Montenegra i izvršni direktor Modne komore Crne Gore Srđan Lubarda, koja mu je odgovorila gromoglasnim aplauzom.

Na pistu je potom izašla doktorka Dragana Bogdanović sa kćerkama i poslala snažnu poruku. Istakla je da je rak dojke izlječiv i da je šansa za izlječenje rano otkrivenih tumora iznad 90 odsto.

– Večeras povezujemo ljepotu i zdravlje. Veoma sam srećna što ispred ordinacije Natal na svaki mogući način želim da skrenem svima pažnju da je rak dojke izlječiv. Kako je izlječiv? Mi nemamo vakcinu, nemamo mogućnost da dobijete čarobnu pilulu, ali redovnom prevencijom, odnosno pregledima, svih dobi, mladih djevojaka, kao što je moja kćerka koja ima svega 16 godina i ova druga koja ima 28, mi na taj način, već sa 16 godina, kad se počne sa samopregledima, a sa 28 sa redovnim ultrazvučnim pregledima, uočavamo rane faze… Večerašnje kraljice zaista su žene koje su oboljele od raka dojke. Jedna od njih je danas primila i hemioterapiju. Ja bih voljela da njih pozdravite, jer su one zaslužile pravi aplauz – rekla je Bogdanović, a salom se zaorio gromoglasan aplauz.

Potom su, pokazavši snagu u ujedinjenosti, uz pjesmu ,,I will survive” u izvođenju Verice Čuljković i kvarteta ,,Unique”, na pistu sa supermodelom Eminom Čunmuljaj i doktorkom Draganom Bogdanović, izašle dame koje su pobijedile rak ili su na putu da ga pobijede. Pustile su balone kao još jednu poruku zajedništva i toga da, dame, niste same u ovoj borbi i otiđite na pregled, jer tih nekoliko minuta pregleda vam mogu spasiti život.
Završno veče Somersby Fashion Week Montenegra je u četvrtak, takođe na Imanju Knjaz, a kolekcije će prikazati Julijana Rakočević, diplomci III godine smjera Modni dizajn FDM  UDG, Valentina Mitrović-Zvjezdice,  House of Anki (Kristina Đurković i Andrea Čepić) i Sanja Bobar.
Za frizure manekenki zadužen je svih večeri tim Zorana Vukčevića sa Zoranom Vukčević-Popović na čelu, a za šminku Farmasi.
B.R.
Foto: B. Šekularac