PREPORUKA SPORT

U 43. GODINI: Preminuo Aleksandros Nikolaidis, svjetski i evropski prvak u tekvondou

Foto: ereportaz.gr

Grk Aleksandros Nikolaidis, dvostruki olimpijski vicešampion i bivši svjetski i evropski prvak u tekvondou preminuo je u 43. godini od karcinoma. U poruci koju je napisao prije smrti, Nikolaidis je izrazio želju da se njegove dvije srebrne olimpijske medalje prodaju na aukciji, a prihod ode u dobrotvorne svrhe za djecu.

Na Olimpijskim igrama 2004. u Atini, Nikolaidis je osvojio srebrno odličje u kategoriji preko 80 kg, a medalju istog sjaja uzeo je i četiri godine kasnije u Pekingu.

Svjetski prvak bio je 1996. u Barseloni u velter kategoriji, a u istoj kategoriji stigao je i do evropskog zlata 1996. u Zagrebu i 1997. u Patri.

U teškoj kategoriji bio je evropski prvak 2008. u Rimu i bronzani 2010. u Sankt Peterburgu.

Nikolaidis je bio i zamjenik portparola grčke ljevičarske stranke Siriza, a 2019. kandidovao se za poslanika u Evropskom parlamentu.

U poruci objavljenoj na društvenim mrežama koju je napisao prije smrti, Nikolaidis je zahvalio porodici, doktorima i čelniku Sirize Aleksisu Ciprasu na podršci.

– Sada kada čitate ovu moju objavu otišao sam na neko bolje mjesto. Već dvije godine sam imao rak za kojeg je devet od deset grčkih ljekara čulo prvi put. Moj doktor je pomjerio zemlju i nebo da me spasi. Nikada se nisam upitao zašto ja. Može se desiti svakom, ali ću opet reći da sam bio srećan čovjek. Ispunili su mi se snovi, bio sam toliko puta na podijumu i predstavljao sam svoju zemlju širom svijeta. Bio sam toliki srećnik da me voli najdivnija žena na svijetu, moj poklon od Boga. Ako je ovo trebalo da se desi u mojoj porodici bolje meni, nego mojoj djeci – piše u objavi.

Izrazio je želju da se njegove dvije srebrne olimpijske medalje prodaju na aukciji, a prihod ode u dobrotvorne svrhe za djecu.

Izvor: rts.rs