ART PREPORUKA

PODGORICA: Evropski jezici u svijetu Gimnazije

Evropski dan jezika, 26. septembar, obilježava se od 2001. godine. Na ovaj način Savjet Evrope želi da promoviše ideju dragocjenosti višejezičnosti koju bi trebalo sačuvati, vrednovati i braniti u budućnosti, i za budućnost. Zato je nemjerljiv značaj učenja jezika, navodi se u saopštenju Gimnazije ,,Slobodan Škerović”.

U Gimnaziji „Slobodan Škerović”, dodaju, Dan evropskih jezika obilježava se već skoro dvije decenije uz ideju da se ,,svi jezici, veliki i mali, oni čiji se govornici broje u hiljadama i oni bez kojih je globalno nezamislivo, prepliću, dodiruju, razmjenjuju iskustva, utiču jedni na druge, grade svijet.”

– U realizaciji ovog programa učestvuju stručni ativi stranih jezika, Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i Likovne i Muzičke umjetnosti: u dvorištu škole, u 13 sati, organizovan je koncert na jezicima koji se izučavaju u Gimnaziji, na školskom razglasu tokom odmora čuće se poezija na raznim jezicima koju govore naši učenici, a na pojedinim časovima gostovaće kostimirani učenici koji će čitati citate iz reprezentativnih djela na engleskom, ruskom, italijanskom, španskom, francuskom, njemačkom i latinskom jeziku. U holovima će biti postavljeni panoi sa zanimljivostima vezanim za razne jezike – saopšteno je iz Gimnazije ,,Slobodan Škerović”.

kud duga