ART PREPORUKA

GRADSKO POZORIŠTE PODGORICA: ,,Bez portfelja” Branislava Mićunovića večeras u KIC-u

Predstava sa večernje scene ,,Bez portfelja” za koju je, po tekstu Stevana Koprivice, idejni koncept i režiju potpisao Branislav Mićunović, biće premijerno izvedena večeras u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović” sa početkom u 20h, dok je repriza zakazana za dan kasnije, u isto vrijeme, saopšteno je iz PR službe Gradskog pozorišta Podgorica.
U predstavi igraju: Dubravka Drakić, Dušan Kovačević, Simo Trebješanin, Ivana Mrvaljević/Vanja Jovićević, Jelena Nenezić Rakočević, Miloš Pejović, Omar Bajramspahić, Ivona Čović Jaćimović i Vahidin Prelić.
Dramaturgiju potpisuje Dragana Tripković, scenografiju Marko Petrović Njegoš, kostimografiju Lina Leković, a asistentkinja reditelja je Branka Knežević.
Predstava je rađena u koprodukciji sa Barskim ljetopisom.
– Zašto ideja za ovaj komad? Veoma jednostavno. Okruženi smo nekim stvarima koje se dešavaju ne samo kod nas nego uopšte na globalnom nivou, kada je potpuna degradacija društva i u vremenu u kojem živimo pozorište i mi pozorišni stvaraoci treba da se bavimo tim pitanjima koja su nama značajna i koja se tiču nas. Ovo nije predstava ni o jednoj političkoj partiji, vladi, formiranju i padu bilo koje vlade, pogotovo ne u Crnoj Gori. Pričamo jednu priču iz društvenog konteksta o alavosti društva i njihovoj pohlepi, bezuslovnoj, gdje su spremni da unište sav sistem, na kraju i sebe – kazao je Dušan Kovačević.
Siguran je, dodaje, da će publiku ovom predstavom dovesti do katarze.
Branislav Mićunović istakao je da su razlozi zbog kojih je u Gradskom pozorištu ,,sa dosta motivacije, jer ovo što se događa, ova proizvodnja koju Gradsko pozorište ima u posljednje vrijeme, istupi koji imaju u regionu su me dodatno motivisali da prihvatim rad na ovoj predstavi”.
– Dobra kuća, dobra organizacija, dobri divni glumci i držim da su to okolnosti koje su nas dovele do jednog zavidnog pozorišnog rezultata – kazao je Mićunović.
Govorio je potom o ideji i cilju predstave.
– Znate, kad ste u uslovima nekih ogromnih pritisaka svake vrste i politike i medija i onog što naseljava naše živote, mimo onoga što su u suštini naši životi, jer mislim da smo se svi mnogo navukli na politiku, a da smo malo zaboravili na sopstvene živote i da se previše time bavimo, bio je još jedan razlog ne bismo li probali da ovom predstavom malo našu dragu publiku stavimo pred  razmišljanje je li to baš tako sve važno i je li baš tako neophodno da gledamo na sat kad je pola devet ili kad je pola osam ili kad su dnevnici, pa da vidimo šta se to zbiva. Ja mislim da na taj način vrijeme strašno leti i, zaboravljajući na sopstvene živote i predajući svoje angažmane druge vrste, usmjeravajući ih prema politici, prema javnosti, prema medijima, to kvari našu dušu i ja mislim da ovaj blagi, satirični, ali isto tako katarzični oblik ove predstave može da učini svoju misiju da se dovezemo k sebi i da naši životi dobiju neku drugu sliku – rekao je Mićunović.
Stevan Koprivica ističe da je ovaj komad za njega kao pisca predstavljao izazov, jer se s jedne strane radi o komediji, a s druge o komadu sa mračnim konotacijama, ishodištima.
– Sredstva priadaju komediji, a ishodi jednom gubitničkom shvatanju svijeta. Rediteljski rukopis Branislava Mićunovića je specifičan i osoben i predstavlja kontrapunkt u odnosu na pisačke namjere – kazao je Koprivica.
Predstavu sada, dodaje, čeka festivalski ,,život”.
Karte su dostupne na biletarnici KIC-a ,,Budo Tomović”.
Radno vrijeme biletarnice: pon-pet od 09h do 20h i vikendom od 10h do 13h i od 17h do 20h.
Kontakt telefon: 020 664 237
B.R.

Leave a Reply