Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

DRUŠTVO: Bajden predložio da B. Bix Aliu bude ambasador u Crnoj Gori

Američki predsjednik Džo Bajden predložio je juče da ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori bude diplomata B. Bix Aliu, navodi se na sajtu Stejt dipartmenta.

Aliu je bio zamjenik šefa Misije u Ambasadi SAD u Crnoj Gori 2014. do 2017. godine, u periodu kada je dužnost ambasadorke obavljala Margaret Ujehara. Trenutno je na dužnosti u Poljskoj i to u konzulatu SAD u Krakovu.

Potiče iz porodice imigranata i na listi je najuspješnijih Amerikanaca albanskog porijekla. Tokom diplomatske karijere dobitnik je brojnih nagrada Stejt dipartmenta.

Aliu će na mjestu ambasadora naslijediti Džudi Rajzing Rajnke, koja je za ambasadorku u Crnoj Gori imenovana 2018. godine.

Dok je bio zamjenik šefa Misije u Ambasadi SAD u Crnoj Gori, ekipa portala Montenegro magazin, koju je dočekao u svom domu u Podgorici, sa njim je razgovarala o odrastanju, porodici koja je u Americi, studijama medicine, diplomatiji, Crnoj Gori, o utiscima koje će ponijeti kada krene u Poljsku gdje ga je u Krakovu čekalo mjesto generalnog konzula.

– Nisam znao koliko je Crna Gora lijepa i da su Crnogorci toliko lijepi ljudi, ljubazni i gostoprimljivi. Do danas nisam sreo nikoga zlonanamjernog, a to je rjetkost. Cilj mi je bio da dobro naučim vaš jezik, pogotovo lokalizme koje Crnogorci svakodnevno upotrebljavaju. Tako, na primjer, kad mi neko kaže ,,hvala”, ja kažem ,,vazda” – kazao je tada Aliu za Montenegro magazin.

 Tada je kazao da  iz Crne Gore odlazi na mjesto generalnog konzula u Krakovu.

-To je za mene značajno unapređenje. Krakov je lijep grad i Poljaci su divni ljudi. Ali, čak i kad odem dolaziću u Crnu Goru-kazao je Aliu.

Intervju možete pročitati i na ovom linku

Mn.M.
Foto: B. Šekularac