ART PREPORUKA

KULTURNA RIZNICA PODGORICE: Barutana, spomenik lješanskom herojstvu

Crnogorsko junaštvo dostojno je da se vine u vječne lovćenske visine. Kada imate zadatak da ovdje na zemlji takvo herojstvo pretočite i oslikate u samo jedan spomenik, onda 12 metara zvuči sasvim prihvatljivo. Posmatrajući Lješansku nahiju, onako kao da je još brani od uzaludnih napada, spomenik na Barutani drži slovo sadašnjosti da bez prošlosti ne bi bilo ni nje ni budućnosti. Stamen i odvažan podsjeća na Crnogorca koji životom brani slobodu, znajući da ,,Boj ne bije svijetlo oružje već boj bije srce u junaka”.

Putevi života, kojima vas usmjerava ovaj spomen kompleks dovešće vas do amfiteatra čija sjedišta pozivaju na predstavu megdana. Na pozornici činjenica gdje život trijumfuje nad smrću. Sada vas onaj stameni Crnogorac više podsjeća na ruke koje čuvaju slobodu, imajući sjaj baklje kao simbola vječne slave.

Kamen boje otpora, protkan motivima crnogorske nošnje koja se uvijek zorila čojstvom i junaštvom, krasi Barutanu nesvakidašnjom ljepotom. Uklesana imena junaka kao da još dobrovoljno pripremaju strategiju odbrane zabranivši tako zaboravu da ikada druguje sa njihovom hrabrošću.
Spomenik na Barutani djelo je arhitektice Svetlane Kane Radević, izgrađen je 1980. godine, a 2018. predstavljen je u Njujorku u jednom od najpoznatijih svjetskih muzeja moderne umjetnosti. 

Nikolina Petrović