SLAJDER ZDRAVLJE

IJZCG: Kupanje u moru ili u bazenima nije rizično za prenos majmunskih boginja

Foto: ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

-Kupanje u moru i bazenima, ukoliko nema bliskog kontakta, se ne smatra rizikom za prenos majmunskih boginja-kazali su za MNE magazin iz IJZCG.

Oni su podsjetili da je direktni kontakt  dominantan put prenošenja virusa, te da se infekcija  prenosi sa čovjeka na čovjeka direktnim kontaktom sa respiratornim sekretom i sadržajem lezija na koži, ali i indirektno preko kontaminiranih predmeta, posteljine, odjeće.

Iz Instituta su za naš portal kazali da je pacijent iz Crne Gore kod kojeg su nedavno registrovane majmunske boginje dobrog opšteg stanja, da se  njegovi kontakti prate i da trenutno nema nijednog slučaja sumnje na majmunske boginje. 

-Prenos sa čovjeka na čovjeka nastaje kao posljedica bliskog kontakta sa respiratornim izlučevinama i kapljicama, kao i lezijama kože zaražene osobe ili preko svježe kontaminiranih predmeta, dok prenos putem kapljica iz respiratornog trakta obično zahtijeva produženi kontakt licem u lice sa oboljelom osobom pa se zdravstveni radnici, članovi domaćinstva i drugi bliski kontakti aktivnih slučajeva smatraju osobama u povećanom riziku od obolijevanja. Inficiranje majmunskim boginjama je moguće i preko placente sa majke na fetus ili prilikom bliskog kontakta tokom i nakon rađanja – objasnili su iz Instituta.

Prenos virusa majmunskih boginja sa inficirane životinje na čovjeka može nastati direktnim kontaktom sa krvlju i tjelesnim tečnostima životinje, ugrizom, ogrebotinom ili kontaktom sa kožnim i mukoznim lezijama zaraženih životinja. Mogući rizik za prenošenje virusa je i konzumacija neadekvatno kuvanog mesa i drugih životinjskih proizvoda zaraženih životinja.

 

 

N. Petrović