Porto Novi
ART PREPORUKA

PORTONOVI: Izložba Romana Đuranovića Happy people 12. avgusta

Nova izložba HAPPY PEOPLE proslavljenog crnogorskog slikara Romana Đuranovića biće otvorena u galeriji Pizana u Portonovom u petak 12. avgusta 2022, saopšteno je iz PR službe rizorta Portonovi.

Poznati umjetnik više puta je izlagao samostalno, kao i u okviru grupnih izložbi, a nakon Podgorice, Cetinja, Ljubljane, Skoplja, Budve, Beograda, Novog Sada, Drezdena, Berlina, Barselone, Njujorka, Vankuvera Dizeldorfa, Ankare i njegova djela ovog avgusta stižu i u Herceg Novi.

Roman Đuranović studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao je grafički dizajn na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. U ranoj fazi stvaralaštva, na njegovim djelima dominiraju urbani prostori karakteristični za savremene ljude, koji su na slikama predstavljeni kao karikature u neobičnim situacijama koje odišu teatralnošću. Kasnije, tokom razvoja njegovog umjetničkog pravca, akteri ostaju isti, ali se prostori mijenjaju i postaju sve specifičniji i prepoznatljiviji.

Zaštitni znak Đuranovićevih djela je lik koji je kombinacija psa i ajkule. U nekim djelima on je samo figura, negdje ravnodušni posmatrač, a ponekad i aktivni učesnik. Roman Đuranović je umjetnik prepoznatljivog izraza, gotovo samoniklog kada je riječ o našoj likovnoj sceni, ali i izraza čija je energija vremenom otvarala prostor za mnoge, nezanemarljive uticaje, ne samo u motivskoj, već i u formalnoj ravni. Za njega je karakterističan i način na koji predstavlja obične ljude koji traže divljenje, što najčešće ispoljava kroz tinejdžerske gestove i drečave kombinacije u koje oblači svoje junake.

– Petnaest dana ćemo u Portonovom zajedno odavati omaž trenutku. Ova izložba, kao i sve prethodne, nas poziva da budemo glavni likovi, iako možemo birati da budemo samo posmatrači. Kako god, kroz naše postojanje daćemo dodatni pečat svakodnevnici – ističe Đuranović.

Ljiljana Milošević, vlasnica galerije Pizana, učestvovala je na Europ Art sajmu umjetnosti u Ženevi, i godinama predstavlja crnogorske umjetnike pa su tako njihova djela predstavljena na Majami Art Bazelu. Milošević ističe da je uvijek veliko zadovoljstvo kada u Pizani izlažu istaknuti domaći i regionalni umjetnici.

– Tokom više od trideset godina postojanja, u galeriji su izlagali brojni renomirani umjetnici sa naših prostora, različitih senzibiliteta i poetika, u okviru samostalnih i grupnih izložbi. Zahvaljujući tome, Pizana je postala prostor za međusobne kontakte umjetnika, ali i posrednik u komunikaciji sa kreativnim potencijalom i mjesto koje je u potpunosti naklonjeno publici. Galerija Pizana poznata je i po izložbama ,,15 minuta slave” Endi Vorhola (u saradnji sa Visconti Fine Art galerijom iz Ljubljane) te ,,Božanstveni svetovi” Salvador Dalija, izložbom koja je rađena u saradnji sa Analytica Consalting-om. Roman Đuranović izlagao je u našoj galeriji i ranije i njegova djela nalaze se u stalnoj postavci u Podgorici, ali i Herceg Novom, a sada je došlo vrijeme da se sa njim još bolje upozna i publika na primorju – rekla je Miloševićeva.

U Portonovom, galerija Pizana radi na organizovanju kreativnih projekata i manifestacija, stavljajući fokus na lokalnu, regionalnu i internacionalnu saradnju umjetničkih grupa, pojedinaca, mreža, kao i svih kreativaca i institucija u kulturi, ali i svih drugih segmenata društva. Jedan od glavnih ciljeva saradnje između galerije i Portonovog je da umjetnost bude dostupna i bliska svima.

Leave a Reply