ART PREPORUKA

FFHN-MFF: Nagrade za životno djelo Bojanu Bazeliju, Želimiru Žilniku i Vesni Pećanac

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival ove godine dodjeljuje nagrade za životno djelo, u susret jubileju – 35 godina festivala, odlučio je Savjet ove manifestacije od nacionalnog značaja. Nagrade za životno djelo dobijaju direktor fotografije Bojan Bazeli, reditelj Želimir Žitnik i glumica Vesna Pećanac, saopšteno je iz PR službe Festivala.
Pored navedenih nagrada, u saradnji sa JU Crnogorska kinoteka, Festival će dodijeliti dvije Povelje zahvalnosti, filmskim montažerkama Sonji Pekić i Gini Paović.
Nagrada za životno djelo dodijeljena je Bojanu Bazeliju, direktoru fotografije iz Herceg Novog i Los Anđelesa, ,,za poseban doprinos kinematografiji, koji se ogleda u izvanrednim umjetničkim i zanatskim doprinosima koje je postigao tokom svoje višedecenijske holivudske karijere”.
– Bazelijeve zasluge uključuju filmove The Ring, Mr. & Mrs. Smith i Hairspray reditelja Adama Šenkmena, filmove King of New York, China Girl i Body Snatchers reditelja Ejbela Ferare, filmove A Cure for Wellness i The Lone Ranger reditelja Gora Verbinskog, uključujući i saradnje sa doajenima holivuda poput Pola Šredera, Majkla Beja, te niz drugih filmova (poput: The Rapture, Deep Cover, Dangerous Beauty, Snake Eyes, Underwater…). Bazelijev doprinos svjetskoj kinematografiji – uspjeh je koji nas sve nadahnjuje – stoji u obrazloženju Savjeta 35. FFHN-MFF.
Nagrada za životno djelo dodijeljena je Želimiru Žilniku za izuzetan doprinos regionalnoj i svjetskoj kinematografiji.
– Autentičan i radikalan pristup Želimira Žilnika našoj društvenoj stvarnosti čini prepoznatljivu okosnicu najznačajnijih autorskih izraza koji potiču iz bišeg jugoslovenskog prostora. Autorski komentar Želimira Žilnika je širokog opsega i propituje kompleksna istorijska, politička, sociološka i filozofska preplitanja, zbog čega će njegov rad uvijek biti aktuelan i relevantan činilac regionalne kinematografije – navedeno je u obrazloženju odluke Savjeta.
Nagrada za životno djelo dodjeljena je Vesni Pećanac za umjetnički značaj kojim je gradila svoje uloge tokom višegodišnje karijere, postajući tako prepoznatljiv element kinematografije regiona.
– Likovima žena koje prepoznajemo svakodnevno, a koje je Vesna Pećanac okarakterisala u filmovima Čudo neviđeno, U ime naroda, Iskušavanje đavola, Smrt gospodina Goluže, seriji Đekna nije umrla, a kad će ne znamo, kao i mnogim drugim na filmu i u pozorištu, ostaće vječno urezani u naša lična, ali i kolektivna sjećanja, ogledajući izuzetno složen društveni i kulturni kontekst i, posebno, poziciju žene u njemu – ističe Savjet festivala.
Povelje zahvalnosti Festivala biće uručene filmskim montažerkama Sonji Pekić i Gini Paović koje su pored svog dugogodišnjeg plodonosnog rada na polju FTV montaže, već duže vremena angažovane za brigu o našoj celuloidnoj baštini u arhivi Kinoteke.
– Bez njihovog znanja o filmskoj traci i njenim specifičnostima obrade i tretmana – mi danas ne bismo imali mnoge dragocjene materijale sa pozitiv i negativ traka. Vrijedno je istaći da koleginice Paović i Pekić umijeće i znanja o filmskoj traci i njenim specifičnostima tretmana i obrade nesebično prenose na svoje nasljednike, čime osiguravaju budućnost ove tako rijetke vještine i u filmskim izazovima koji tek očekuju crnogorsku kulturu – navedeno je u obrazloženju nagrade koju Festival dodjeluje u saradnji sa JU Crnogorska kinoteka.
Nagrade za životno djelo i Povelje zahvalnosti biće uručeni na ceremoniji otvaranja Festivala, 22. avgusta na tvrđavi Kanli Kula.
Uz pomenute, na 35. FFHN-MFF biće dodijeljene: nagrade u tri takmičarske selekcije – dugometražnog igranog, dokumentarnog i studentskog filma, Grand Prix – Zlatna mimoza za najbolji film, Nagrada Živko Nikolić za specijalni doprinos filmskom izrazu, Nagrada Milan Žmukić za doprinos Festivalu, Plaketa Zoran Živković za Grand Prix Festivala, Nagrada FEDEORA žirija i Adriatic Audience Award, koju dodjeljuje publika u okviru programa Mreže festivala Jadranske regije
35. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće održan od 22. do 28. avgusta 2022. godine, pod sloganom „Mi smo djeca filma“. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg-fest“.

kud duga