DOM PREPORUKA

ISHRANA BEBA: Kada se uvodi čvrsta hrana, kojim redoslijedom se uvodi, kako izbjeći alergije…

Majčino mlijeko je svakako prioritet i nezamjenjiv faktor u ishrani svakog djeteta. Prije svega, zbog samog razvoja i nezrelosti sistema za varenje kod novorođenčadi,  ono je najbolja i najlakše svarljiva hrana za bebu. Ukoliko iz nekog razloga mama nema dovoljno mlijeka ili postoji  drugi opravdan razlog kao prepreka dojenju, koriste se adaptirane mliječne formule, koje su po nutritivnoj ili energetskoj vrijednosti najbliže sastavu majčinog mlijeka. Uvijek treba imati na umu da je dojenje najbolji način ishrane za djecu do 6 mjeseci starosti i nijedna namirnica, uključujući i posebno za tu namjenu formulisane proizvode, ne može da obezbijedi sve sastojke koje ima majčino mlijeko i koji se na pravi način mogu obezbijediti samo dojenjem. Takođe, dojenje, uz upotrebu dopunskih namirnica treba nastaviti i poslije šest mjeseci do druge godine starosti djeteta.

Kada je beba spremna za čvrstu hranu? Koja hrana se prvo uvodi? Kako pripremiti hranu za bebu? Kada davati mliječni, a kada nemliječni obrok? Alergije na hranu i kako ih izbjeċi? Kako kombinovati namirnice u okviru obroka? Mnogo je pitanja koja majke često postavljaju sebi zbog straha da ne pogriješe, a nerijetko se i savjeti stručnjaka razlikuju unekoliko…Zato krenimo od opštih preporuka pedijatara koje ćete lako naći odnosno dobiti od svog izabranog dječijeg ljekara kada za to dodje vrijeme.

U uzrastu od četvrtog do šestog mjeseca počinje uvođenje čvrste hrane, prije svega zato što je tada i sam digestivni sistem spremniji i zreliji za probavljanje ovakve vrste hrane.

Postoje različita mišljenja sa kojom hranom početi, ali je uglavnom iskustvo pokazalo da se žitarice, koje su bogate gvožđem i vitaminom B, mogu uvesti već sa navršena četiri mjeseca.

Sve su bebe različite i rastu različitom brzinom, zbog čega je važno da ne žurimo sa uvođenjem guste hrane prije nego što su bebe za to spremne. Probavni sistem djece uobičajeno je dovoljno razvijen i spreman za probavljanje hrane u dobi od oko šest mjeseci.

Izabrani pedijatar svakako će dati opšta, ali i indivualno prilagođena  uputstva majkama  o vremenu i načinu uvođenja čvrste hrane u bebinu ishranu, praćena tabelom odnosno spiskom namirnica i hronološki preporučenim redoslijedom.

Pedijatri kažu da je postepenost  najvažnija preporuka koju nikada ne treba zaboraviti. Postepenost znači poštovanje vremena koje je djetetu potrebno u bilo kom smislu. Uvođenje hrane nema tačan datum početka, već označava prilično fleksibilan period između 4. i 6. mjeseca. Najvažnije je da beba bude zdrava, a u slučaju kada se hrani isključivo majčinim mlijekom, uvođenje čvrste hrane može da sačeka. Postepenost podrazumijeva i uvođenje jedne po jedne namirnice. Prvo jelo će biti mješavina pirinčane kašice i vodice od povrća. Ako se djetetu ovo svidi poslije nekoliko dana, može da se doda i šargarepa, u maloj količini. Ovako se djetetu pruža dovoljno vremena da se navikne, pa se tek onda doda nova namirnica, opet u maloj količini, koja se zatim, naravno, postepeno povećava. Postepenost se odnosi i na raznovrsnost. Vremenom, kako se uvođenje hrane nastavlja, dijete se odvikava od „monotonije“, a navikava  na različite ukuse i mješavinu istih, koji mu, osim razvoja čula ukusa, obezbjeđuju i različite hranljive sastojke.

Pod postepenost možemo svrstati  i strpljenje. Ne treba navaljivati, već pokušati ubijediti dijete na „lijep način“, a i izmišljanje priče uz pretvaranje kašičice u aviončić  obično je kontraproduktivno. Svakako je bolje da dijete nauči da vrijeme jela nije vrijeme za igru, jer će u protivnom uvijek tražiti neku novu zanimaciju.

Ponekad gustina kašice može da izazove odbojnost kod djeteta. Prva kašica od pirinča uvijek treba da bude rjeđa, kako bi se dijete postepeno priviklo i na ovu promjenu.

Uvođenje kašice je velika promjena u svakodnevnici  bebe na koju je navikla, tako da nikako u isto vrijeme ne bi trebalo praviti i promjene u satnici i broju obroka. Ako dijete ima pet obroka dnevno, preporučuje se zamijeniti treći mliječni obrok prvom kašicom. Ako je mališan spontano odbio peti mliječni obrok, prva kašica će zamijeniti drugo hranjenje.

Pokušali smo da nađemo i tabelarni predlog hronološkog uvođenja pojedinih namirnica u ishranu djece:

Iako se ovakvi „rasporedi“ ne razlikuju mnogo i prate smjernice relevantnih institucija i generalno struke kao takve, svakako se možete informisati unaprijed u dostupnoj stampanoj ili online literaturi, ali preporuke izabranog pedijatra koji prati Vaše dijete, definitivno stavite na prvo mjesto.

Priprema obroka za bebe

Važno je djeci ponuditi veliki izbor zdravih i hranjivih namirnica već od samog početka uvodjenja čvrste hrane u ishranu  jer ćemo tako znati da će istu hranu jesti i kad budu stariji. Navike u ishrani kod veće djece teško se kasnje mijenjaju i zato je važno da već od početka insistiramo i istrajemo na usvajanju dobrih prehrambenih navika. Takodje je bitno pokušati  sačuvati hranjive sastojke namirnica  tokom obrade  kako bi se  od upotrijebljenih namirnica dobilo što više hranjivih supstanci.

Kuvanje na pari jedna je od najboljih metoda pripreme hrane jer namirnice zadržavaju svoj ukus. Preporuka poznate  britanske nutricionistice dr. Emme Williams jeste  kuvanje na pari uz pomoć  jedinstvenog miksera-kuvala Philips Avent 4-u-1  koje omogućuje da se sačuvaju važni hranjivi sastojci jer se sokovi koje hrana ispušta prilikom kuvanja na pari zadržavaju u posudi  i kasnije miksanjem ponovno umiješaju u hranu. Tako u hrani ostaje najviše hranjivih sastojaka, što omogućuje zdravu ishranu.

Hranu za bebe nikada ne solite. Hranu možete začiniti začinskim biljem i blagim začinima kako bi bila ukusnija. Ako recept zahtijeva upotrebu temeljca, neka bude blago slan ili neslan. Hranu nemojte ni šećeriti ako to nije potrebno zbog ukusa (na primjer kako bi kiselo voće bilo slađe). Uvjerite se da je hrana dobro kuvana te je prije posluživanja rashladite do temperature pogodne za hranjenje.

Prva preporuka su voćne ili kašice od povrća. Kašice u početku moraju biti jako glatke i prilično tečne kao i  vrlo blagog ukusa (ili čak bez ukusa). Bebi treba prvo ponuditi samo nekoliko čajnih kašičica jednom dnevno tokom mliječnog obroka (dojenja ili hranjenja adaptiranim mlijekom) ili nakon njega. Dobro je isprva ponuditi samo jednu hranu kako bi se  vidjela djetetova reakciju na nju.

Da bismo na maksimalno pojednostavili i približili pravilan način uvodjenja namirnica u ishranu djeteta, predlažemo da proučite knjižicu recepata Priručnik za zdravo uvođenje guste hrane u kojoj ćete naći  veoma  korisne informacije i stručne savjete o postepenim  fazama uvođenja guste hrane, kao i primjere jelovnika i pripadajuće recepte koji će vam pomoći u pripremi hranjivih obroka za Vaše dijete.

Ova knjižica pripremljena je od strane renomiranog proizvodjača programa za podršku dojenju i ishrani beba „Philips Avent“ u saradnji sa nutricionisticom dr. Emmom Williams, koja daje stručne savjete o fazama uvođenja guste hrane i jednostavnoj pripremi  hranjivih obroka za bebu, kako bi  prvi obiteljski obroci bili što bolji i prijatniji. Dr. Emma Williams registrovana je nutricionistica sa doktoratom iz oblasti prehrane ljudi. Stručno je osposobljena upravo za oblast  ishrane i rasta djeteta.

Gotovi obroci

Za više komfora i slobodnog vremena koje biste proveli sa bebicom, a i u prilikama kada je teško izboriti se sa kuvanjem, podgrijavanjem, suđem i priborom, transportom i čuvanjem kuvanih obroka za bebu  – ovdje prije svega mislimo na duže šetnje, posjete, putovanja, izlete u prirodu, ljetovanja – postoji alternativa u vidu zdravih i balansiranih, uzrastu prilagođenih  gotovih obroka u staklenim teglicama.

Predlažemo HIPP asortiman dopunske ishrane za bebe  kao nešto najbolje što možete ponuditi svojoj bebi, a da nije izašlo iz Vaše kuhinje i bašte. Organski kvalitet, svjetski poznat i priznat , svakako je najbolja preporuka u svakom periodu odrastanja. Kao što smo napomenuli, u fazi uvođenja  dopunske, čvrste hrane bebama je  potrebna postupno uvođena  zdrava hrana koja ima dobar ukus ,a što je još važnije, koja ne sadrži neželjene sastojke. Širom svijeta roditelji znaju da ovdje u potpunosti mogu da se oslone na HiPP hranu za bebe i djecu,  i da neće pogriješiti u izboru proizvoda koji su napravljeni po svim važećim standardima i principima nauke o ishrani. Osim što se radi o pažljivo pripremanim  obrocima koji tačno odgovaraju uzrastu Vaše bebe shodno preporukama stručnjaka o načinu uvođenja namirnica u ishranu, to su  i potpuno organski proizvodi koji  su prošli najstrože provjere kvaliteta, počev od kvaliteta zemljišta, sjemena koje nije tretirano pesticidima, preko strogo organskog uzgoja na farmama,  pa do gotovog proizvoda. Važno je opet napomenuti da tom prilikom  HiPP čini i mnogo više nego što je propisano zakonom i međunarodnim pravilima organske poljoprivrede i proizvodnje i to važi za sve, od žitarica do graška,jabuka, pa do mlijeka i mesa, a ova posebna pažnja i briga nastavlja se i tokom obrade  – dodatno,  tek kad laboratorijski testovi pokažu da je hrana, možemo slobodno reći, savršena, sastojci se šalju na obradu.

U zavisnosti od toga kako ste i sa kojim namirnicama počeli, odnosno od toga u kojoj ste fazi uvođenja čvrste hrane, odabraćete lako i gotov obrok koji će olakšati npr. prvo putovanje sa bebom.

 

PR