MODA SLAJDER

IFF PORTO MONTENEGRO (22-23. JUL): Balestra, Tribute to Pierre Cardin, Sanja Matijević i Jarić u Synchru

Četvrto izdanje internacionalnog modnog festivala IFF Porto Montenegro/Tivat 2022 biće održano 22. i 23. jula u prostoru „Synchro“ Porto Montenegra, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Podgorici.
Agencija Fabika je organizator, u saradnji sa Porto Montenegrom.


– Ove godine program je nešto što smo željeli iz konkretnih razloga – kad su u pitanju internacionalni kreatori, IFF je htio da bude dio istorije mode – kazala je Mandić.
Prve večeri, 22. jula, predstaviće se modna Sanja Matijević, ,,JARIĆ” by Tamara Jarić i modna kuća ,,Balestra”. Biće to svjetska premijera modne kuće Balestra.
– S obzirom da je Sanja Matijević crnogorska predstavnica mode, inače vaša Tivćanka, Sanjine manekenke će krenuti 22. u 20 sati ispred hotela ,,Astoria”, doći će do ,,Synchra” gdje počinje program u 21 sat. Od 21 sat je svečano otvaranje – najavila je direktorica modne agencije ,,Fabrika” Vesna Mandić.
Naglasila je da je odlučeno da svake godine imaju bar jednu kolekciju održive mode.
– Ove godine smo odlučili da to bude Tamara Jarić koja je jedna od mojih najomiljenijih kreatora trenutno. Tamara je, inače, rođena Beograđanka, diplomirala je Modni dizajn u Firenci i Modni menadžment u Njujorku.  Ona zaista pravi fantastične komade, napraviće samo deset modela, ali svaki njen model je ručni rad i zahtijeva minimum mjesec izrade. Sigurna sam da će i Sanja i Tamara biti primijećene i hvaljene, kao i internacionalni kreatori – rekla je Mandić.
Biće ovo svjetska premijera modne kuće Balestra.
– Nije to Renato Balestra koji zaista voli Crnu Goru i nigdje nije išao toliko često kao što je dolazio ovdje. Njegova unuka Sofija, inače modni kreator i radi sa svojim djedom godinama i njegove dvije kćerke Fabijana i Federika, prije nepunih godinu, odlučile su da, dok je još on živ, naprave potpuno novi brend koji se ne zove ,,Renato Balestra” nego se zove ,,Balestra”. To je apsolutno moda budućnosti. Manekenke izgledaju kao avatari. Sa održivim pristupom poslovanju. Potpuno dijametralno različito od svega onoga što je radio Renato Balestra. Ta kolekcija je luksuzni pret-a-porter, izuzetno interesantna. Ono po čemu možda možete da nađete neku asocijaciju na Renata Balestru je da se provlači ta njegova ,,balestra blue” – najavila je Mandić.
Podsjetila je na odjek predstavljanja brenda ,,Balestra” na Milanskoj nedjelji mode krajem februara.

Druge večeri, 23. jula, kolekcije biće održana modna revija Pierre Cardin -„Tribute to Pierre Cardin“. Ovaj modni spektakla je održan 29. januara ove godine, na godišnjicu smrti najvećeg svjetskog kreatora, Pierra Cardina, u okviru pariske Nedjelje visoke mode.
– Pjer Karden je nešto posebno. Ja sam bila dobar prijatelj sa njim, on je bio u Beogradu lično na reviji 2012. godine. Pozvala sam ih i rekla da bih strašno voljela, kao njegov prijatelj, da budem dio tog obilježavanja godišnjice njegove smrti. Moram priznati da sam bila iznenađena da su mi pozitivno odgovorili nakon pet dana. To će biti prva revija poslije Pariza i još jedne revije- podijelila je sjećanja na Kardena i proces pregovora Mandić.
Otkrila je da je posljednje pismo koje je dobila u životu bilo upravo od Pjera Kardena.
Senior PR, Communications & Events Manager u Porto Montenegru Danilo Kalezić rekao je da je njima kao Porto Montenegru scena ,,Synchro” veoma značajna, ,,zato što će ona podrazumijevati novi projekat u sklopu rizorta koji radimo u sljedećih pet godina.”
– Meni je izuzetno drago da imamo Sanju Matijević koja otvara ovogodišnji festival zato što smo Sanja i ja stari prijatelji i već deset godina sarađujemo i družimo se u Tivtu i Porto Montenegru. Jedan od prvih svojih projekata u Porto Montenegru sam uradio sa Sanjom revijom koja je bila neuporedivo manja u odnosu na fashion festival, ali, jednako zanimljiva i za to doba, bili smo oboje prilično mladi, ostavila je utisak. Čuvamo te fotografije i izuzetno smo ponosni što zatvaramo taj krug na velikoj sceni, pred publikom i gostima. Imamo više od 700 stolica u prostoru ,,Synchro” svake godine, tako da to zaista bude  jedan ozbiljan festival – kazao je Kalezić.
Senior PR & Marketing Manager hotela ,,Regent Porto Montenegro” Elena Ljiljanić istakla je da su s velikom čašću prihvatili da ,,ono što ugostiteljstvo u Crnoj Gori jeste” prikažu na najbolji mogući način.
– S druge strane, meni kao Tivćanki veoma je drago da sugrađanka otvara ovaj festival i da sve ono što je najbolje lokalno, zajedno sa fuzijom energije Porto Montenegra, zaista ima najbolju moguću poruku za sve svjetske medije. Sa imenima koja Vesna dovede, budućnost je stvarno sjajna. Nakon kovida i rata u Ukrajini, ,,Pierre Cardin”, Sanja Matijević i sve ono što ste čuli o ,,Balestri” i ,,Jarić”, zaista se nadam da će otvoriti jedno novo poglavlje – rekla je Ljiljanić.
Sanja Matijević kazala je da je i njoj velika čast što će biti dio ove priče i ,,što se to dešava u Portu i u mom gradu na jubilej mog rada”.
– To je 15 godina od moje prve revije koja se, takođe, desila na jednom internacionalnom festivalu. Ovdje se više priča zaokružuje. Predstaviću se kolekcijom od 15 unikatnih modela, nešto drugačije nego što sam radila do sada. Volim da uvijek idem korak dalje – istakla je Matijević.
Inspiracija ove kolekcije je, kako dodaje, žena.
– Kroz cijelu kolekciju se prožima srž mog brenda, a to je kulturno nasljeđe Boke Kotorske i Crne Gore – rekla je Matijević.
B.R.
Foto: B. Šekularac