MAGAZIN SLAJDER

MEHMET GURS ZA MNE MAGAZIN: Nemoguće je ne biti inspirisan ovdje

Finsko-turski renomirani kuvar Mehmet Gurs predstavio je juče u rizortu One&Only Portonovi  koncept KOR Grill&Bara koji je kreirao sa poslovnim partnerom Džihanom Četinkajem.
Naš sagovornik rođen je u Finskoj. Sa očeve strane ima turske, a sa majčine finsko-švedske korijene. Odrastao je u Stokholmu i Istanbulu, usavršavao se u Americi. Svu tu raznovrsnost, s posebnim naglaskom na Tursku, utkao je sinoć u svoja jela. Bila su osvježavajuća, jedinstvena, lagana, savršeno ukombinovana i pripremljena.
S njim smo, neposredno pred događaj, razgovarali o Crnoj Gori, značaju hrane i inspiraciji.
Kako ocjenjujete kvalitet namirnica u Crnoj Gori?
– Gdje god imate lijepu prirodu, kao što je to slučaj sa Crnom Gorom, koja je prelijepa, kao i dobre ljude, a upoznali smo nevjerovatne, tu mora da postoje dobri proizvodi. Takvo smo iskustvo stekli. Divno voće i povrće. Pronašli smo veoma lijepe morske plodove i jagnjetinu sa planine. Sve to imaćete priliku da probate večeras. Ono što pokušavamo da uradimo jeste da koristimo lijepe proizvode iz Crne Gore, uz neke od začina i ukusa koje smo donijeli iz Istanbula. Tako da, imamo tahini, sumak, različite začine, ali većina sirovih, svježih sastojaka je odavde.
Da li ste imali prilike da probate crnogorska tradicionalna jela?
– Nisam. Prošli put kada smo bili ovdje, otišli smo na nekoliko mjesta, u nekoliko restorana, ali bilo je to van sezone, tako da vjerovatno da ona u kojima smo bili nisu najbolji reprezenti. Takođe, mislim da se najbolje  kuva u domovima, a ne restoranima. Tradicionalna jela uglavnom spremaju majke, babe, očevi i djedovi kod kuće.

KOR Grill&Bar inspirisan je hranom sa ulica Istanbula i jugoistočne Anadolije.
– Ne nužno hrane sa ulica. Inspiraciju za KOR Grill&Bar pronašli smo u ,,odžakbušiju”, što predstavlja turski roštilj. Mjestu na kojem sjedite oko roštilja. Sva hrana koju pripremamo je sa uglja. Ovdje imaju prelijep roštilj na ugalj u kuhinji i tu spremamo sva jela.
Koliko su bili inspirativni more i ulice rizorta One&Only Portonovi?
– Nemoguće je ne biti inspirisan ovime. Lokacija je prelijepa. Veoma smo srećni i uzbuđeni što smo ovdje. Lako je – zatvorite oči, sanjate velike snove. Mislim da, kad je pogledate, sa ovog mjesta na kojem sada sjedimo, nevjerovatna je. Ako se popnete na brdo, pogled je nestvaran. Cijela ova oblast. Dovezete se ovdje sa bilo kog aerodroma. Letite iznad planina i odjednom ste tu pored mora. Mislim da je Crna Gora jedno od onih blagoslovenih mjesta. Kasno sam je otkrio u životu, ali veoma mi je drago zbog tog otkrića i bio je veoma dobar uvod u upoznavanje Crne Gore. Kad razmislite, zar ima boljeg uvoda u upoznavanje vaše zemlje od ovog prostora, Portonovi i One&Only?

Hrana je više od pukog jedenja. To je okupljanje, druženje, dijeljenje. Što za Vas predstavlja hrana?
– Upravo ono što ste rekli. Hrana nije nešto čime ćete napuniti stomak, veoma je bitna energija koju dobijate iz nje, ali i prijateljstvo, dijeljenje hrane, smijeh, možda i neko dobro piće, uživanje u životu. To je, nadam se, ono što ćete večeras raditi. Takođe, ne samo noćas, jer svi gosti koji će dolaziti u ,,KOR”, ,,La Verandu”, iskusiće upravo ovo o čemu sam govorio. Sva hrana spremljena je kako bi je svi dijelili.
Po čemu je ova Vaša hrana revolucionarna, kako ste je opisali?
– Ne znam jesam li baš tako rekao, jer revolucija je jaka riječ. Ne želim to kažem. Neki ljudi su to rekli o nama, mi to ne govorimo, pokušavamo da budemo skromni. Preselio sam se u Istanbul 1996. godine. Kada sam stigao, osnovao sam jedan od prvih savremenih restorana. Promijenili smo istanbulsku večernju scenu. Prije 15 godina prebacio sam se na koncept isključivo korišćenja sirovih sastojaka koje sam nalazio na lokalitetu. Obično su luksuzni restorani koristili kavijar, losos, dok sam se ja u potpunosti premjestio na korišćenje jednostavnih sastojaka, onoga što farmeri proizvode, što dobijem od ribara i tako dalje. Pokušavam iz toga da napravim nešto dobro. To je bio novi način razmišljanja i promijenio je pogled na koji je naredna generacija kuvara počela da razmišlja o hrani. To je uzbudljivo.
Bojana Radonjić
Foto: B. Šekularac