SLAJDER SPORT

MARIJA VUKOVIĆ: Lijep je osjećaj biti dio kampanje ,,Evropljani koji prave razliku“

Najbolja crnogorska atletičarka, Marija Vuković predstavnica je Crne Gore u kampanji  ,,Evropljani koji prave razliku“, a koju sprovodi Evropska unija. Kako poručuju u Evropskoj službi za vanjske poslove, cilj kampanje koju je do sada vidjelo više od 15 miliona Evropljana je komuniciranje i upoznavanje zemalja Zapadnog Balkana unutar EU. Događaju u Parizu prisustvovali su Jasna Jelisić, šefica grupe za Zapadni Balkan EEAS i Nikola Faj, šef misije za Balkan u Ministarstvu za Evropu i vanjske poslove Francuske.

Za MNE Magazin, Marija govori kako je biti ’Evropljanka koja pravi razliku’:

-,,Lijep je osjećaj biti dio kampanje ,,Evropljani koji prave razliku“. Srećna sam što sam prepoznata od strane EEAS kao jedna od šestoro mladih uspješnih ljudi sa Zapadnog Balkana koji inspirišu. Tek nakon Olimpijskih igara sam ustvari vidjela koliko dječice i omladine želi biti kao ja, žele skakati u vis, baviti se sportom. Mislim da je to privilegija i na neki način obaveza da budem još bolja verzija sebe. „

Na pitanje da li je mladim ljudima sa Zapadnog Balkana teško da svojim uspjehom poprave sliku o našem području u svijetu, ona kaže:

,,Mi se od početka borimo i pokušavamo probiti na malo teži način od ostatka Evrope, samim tim što nijesmo u mogućnosti da treniramo u našim državama. Život je jedna velika borba, ali mislim da smo dovoljno jaki i da pokazujemo koliko vrijedimo i nalazimo svoje mjesto pod suncem na ovom svijetu, do nas je.“

Priznaje da nikada nije naišla na negativna i skeptična mišljenja sportista iz drugih zemalja kada čuju odakle dolazi.

– U sportu, iskreno, ja nijesam nailazila na ružne komentare, svi smo mi jedna porodica, sa istim ciljevima i borbama. Jedino se dešavalo, kada kažem da sam iz Crne Gore, da neko ne zna gdje je to, i pitaju da objasnim, ali nikakvi neprijatni komentari mi nijesu upućeni. Kada me pitaju da opišem našu zemlju kažem im u jednom danu možeš biti i na planini i na moru. Predivna priroda, povoljna klima, bogata istorija, vrijedi doći i obići našu malu, a veliku zemlju- ističe Marija.

Mariju nakon Dijamantske lige u Parizu očekuje nastup na Mediteranskim igrama, zatim svjetsko i evropsko prvenstvo.

N. Petrović