ART PREPORUKA

UNDERHILLFEST: Dokumentarci gimnazijalaca na finalnoj večeri

Foto: PR Centar

Gimnazijalici i gimnazijalke iz Podgorice i Danilovgrada, u okviru škole dokumentarnog filma Teen Docs, snimili su šest dokumentarnih filmova, koji će biti prikazani večeras na zatvaranju Underhill Festa, saopšteno je iz PR Centra.

Umjetnički direktor UnderhillFesta Vuk Perović, u izjavi za PR Centar, rekao je da poslije pauze zbog koronavirusa ponovo organizuju radionice sa srednjoškolcima.

Foto: PR Centar

– Tu su gimnazijalci iz Danilovgrada i Podgorice. Ima ih 18. Sjajni su klinci. Imaju super interesovanja i vrlo su talentovani. Bistri su, radoznali, što je za ove stvari najvažnije. Žele da uče, ali i mi smo učili od njih i izuzetno je zadovoljstvo bilo provoditi vrijeme sa njima – rekao je Perović.

Srednjoškolci su, kako je kazao, pripremili svoje dokumentarne filmove, koji će biti prikazani večeras na zatvaranju Underhill Festa.

– Imamo šest filmova. Rade u grupama. Negdje ih je dvoje, negdje četvoro u grupi. Nije im nimalo lako da u kratkom roku sve pripreme, ali su vrijedni, radni, talentovani. Prije svega je trebalo odabrati dobru temu, zatim sve realizovati, a milion problema može da se desi tokom snimanja filma. Međutim, funkcionišu i imaćemo filmove i ja mislim vrlo zanimljive i dobre filmove – istakao je Perović.

Menadžerka za segment fizičkih lica u kompaniji One Ana Mihailović, kazala je da je ta kompanija ponosna što je i ove godine dio UnderhillFesta i što je u okviru festivala podržala Teen Docs, školu dokumentarnog filma za učenike i učenice srednjih škola, koja je održana u prostorijama kompanije One.

Foto: PR Centar

– Obezbijedili smo najasavremeniju opremu koju su polaznici koristili prilikom kreiranja sopstvenih dokumentarnih videozapisa. Raduje nas kada vidimo da su mladi u ovolikom broju zainteresovani da uz pomoć novih tehnologija, razvijaju kreativnost i inovativnost. Ovo je još jedna u nizu naših investicija u edukaciju, jer zaista vjerujemo da samo osnaživanjem mladih da usvajaju nove vještine podstičemo njihov lični i profesionialni razvoj, ali i razvoj i napredak cijelog društva – kazala je Mihailović.

Gimnazijalka i polaznica radionica Lana Jovanović, kazala je da je dosta znala o filmskoj industriji, ali ne toliko o dokumentarnom filmu.

Foto: PR Centar

– On je tek nedavno, pogotovo za nas srednjoškolce postao prijemčiv i sada možda dokumenatarne i više gledamo od igranih filmova. Smatram da dokumentarni film utiče dosta na opštu kulturu nas srednjoškolaca, a posljednjih godina opao je nivo opšte kulture mladih ljudi. Srećna sam što sam imala priliku da učim od ljudi koji rade na dokumentarnom filmu. To je veoma važno iskustvo i ponosni smo što smo učili od najboljih – ispričala je Jovanović.

Gimnazijalka i polaznica radionica Helena Mrkić, kazala je da su radionice za nju bile veoma lijepo iskustvo i da je za jako kratko vrijeme naučila šta je zapravo dokumentarni film i kako se snima.

Foto: PR Centar

– Nije tako komplikovano kao što je, možda, djelovalo. Mislili smo da je sam način snimanja teži, da je potrebna neka posebna oprema koja bi nam pomogla da to izgleda svjetski, a zapravo je sve veoma jednostavno i samo je bitno da imamo dobru ideju – utisci su Mrkić.

Izvor i foto: PR Centar