ART PREPORUKA

PODGORICA: Uručene nagrade na Sajmu knjiga

Svečanim uručenjem nagrada označena je završnica 16. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, saopšteno je iz PR službe Sajma.
O nagradama u šest glavnih kategorija (kompletna izdavačka produkcija/najbolji izdavač,izdavački poduhvat, najbolja edicija,unapređenje dječijeg izdavaštva,najbolje opremljeno umjetničko izdanje, najbolje opremljena knjiga, te o posebnim sajamskim priznanjima i ove godine, odlučivao je žiri u sastavu: prof. dr Siniša Jelušić, predjednik; prof dr. Slavica Perović, članžirija i akademski slikar Marina Vešović.
Članovi žirija imali su nimalo lak zadatak da odaberu „najbolje među najboljima“.
Za kompletnu izdavačku djelatnost izdavačku produkciju kao najbolji izdavač nagrađen je Canu, a u obrazloženju žirija, Slavica Perović istakla je da je riječ o zasluženoj nagradi, jer je CANU izdavač sa bogatom interdisciplinarnom produkcijom iz oblasti prirodnih, humanističkih nauka i terorije književnosti i umjetnosti.
– Izdvajamo u mnoštvu značajnih djela knjigesamo mali broj najnovijih izdanja: Monografije: Crnogorska akademija nauka i umjetnosti 1971–2021, Bibliografijaizdanja CANU 1971–2021, Vizuelna kultura mediteranske Crne Gore od 15.do 20. vijeka, Metode i dometi savremene nauke o književnosti, Njegoš i italijanska kultura, Borislav Pekić – devedeset godina od rođenja (1930–2020), Egzistencijalna usamljenost – filozofija i psihologijausamljenosti; Epidemiološke, kliničke i demografske karakteristike moždanog udara u Crnoj Gori, D. Popović, Triptih za Dantea i Diptih za Dostojevskog.
Izdavački poduhvat je ,,Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore” CANU, Podgorica, 2021.
– Riječ je o djelu od fundamentalne važnosi za izučavanje jednog od najznačajnijih segmenata kulture Crne Gore, kojim Akademija nauka započinje njenu sistematsku empirijsku interpretaciju koja će nadalje uključiti i sve druge značajne oblasti (istoriju, književnost, dramske umjetnosti, muziku, diplomatiju, prirodne nauke itd). Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore, sadrži 1527 odrednica, a na pisanju leksikografskih članaka radilo je 19 autora. Leksikon obrađuje likovne umjetnike sa autorskim ostvarenjima u Crnoj Gori, od perioda praistorije, preko antike i srednjeg vijeka, do novog vijeka, predmoderne, moderne i postmoderne, ali su obrađene i oblasti arhitekture, grafičkog dizajna, fotografije, zatim institucije umjetnosti, časopisi za umjetnost, istoričari i teoretičari umjetnosti, istorija umjetnosti, umjetničke epohe, slikari-konzervatori.
Najbolje edicije sajma su ,,LOM, biblioteka Izabrana djela” i Edicija Harfa Međunarodbog Centra za mir Sarajevo.
– Neobično produktivni beogradski izdavač sa mnoštvom kreativnih biblioteka, u kojima izdvajamo Prvu knjigu, Izabrana djela (Bukovski, Selindžer). Edicija Harfa Medjunarodbog Centra za mir Sarajevo je biblioteka poetskih ostvarenja koja objavljuje 30 godina značajna djela vrhunskih savremenih stvaralaca. Jedinstven je izdavački poduhvat koji inspirise 50 pjesnIke da u ovoj ediciji objavljuju svoja djela i povezuju čudesne svijetove umjetnika. U poetici prostora njihovu poeziju na pjesničkim susretima prati HARFA.”
Nagradu za najbolje opremljeno umjetničko izdanje dobio je CANU za Leksikon likovnih umjetnost ,,Ebru o umjetnosti slikanja na vodi prof.dr. Ćazima Hadžimejleića sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo.
– Leksikon likovnih umjetnosti CANU, nagrađen je jer izvrsnim likovnim prilozima prezentuje cjelokupnu istoriju likovnih umjetnosti na prostoru savremene Crne Gore. ,,Ebru o umjetnosti slikanja na vodi” Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo, prof.dr. Ćazima Hadžimejleića sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo ima posebnu vrijednost u oblasti vizuelnih umjetnosti. Ebru slikarstvo na vodi ovom knjigom i naučnim i umjetničkim pristupom autora postaje stvaralački izazov za stvaraoce i posebno univerzitetske institucije – kazala je Perović.
Nagrada za izdavački poduhvat pripada CANU, za Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore, a u iste ruke odlazi nagrada za kompletnu izdavačku produkciju.
Za unapređenje dječjeg izdavaštva nagrađen je Kasmir Promet NAKLADA PANDA BOOKS, Zagreb.
Na izuzetan način promoviše stvaralaštvo za djecu i moć slikovnice, i maestralnu povezanost priča/bajki i radova illustratorki Andre Peternik i Ume Huseinović. Knjige ove kuće osvojile su dječiji svijet, a ilustracija/slike njenih atoeica na izložbama postaju i eksponati sa vlastitim likovnim životom.
Nagradu za najbolje opremljenu knjigu podijelila su tri naslova:
,,Crnogorska artiljerija u 19. vijeku” (izdanje Istorijskog instituta Crne Gore i Univerziteta Crne Gore), Risto Ratković djela (uz 50-godišnjicu Ratkovićevih večeri poezije, edicicija LIM, JU Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo Polje) i ,,Bajički vijenac” Bajice, 2020. U obrazloženju žirija stoji:
– Crnogorska artiljerija u 19. vijeku, Istorijskog instituta Crne Gore, Univerziteta Crne Gore, za neobično inventivno likovno/fotografsko rješenje u prezentovanju jedne od najzanimljivijih komponti crnogorske vojne organizacije u 19. vijeku.”
– Bajički vijenac, Bajice: DOO Glosarij, Institut za vojnu istoriju Crne Gore, 2020. Ova izuzetno opremljena knjiga, za koju je prikupljenje građe trajalo više od jedne decenije, bavi se istorijom bratstva Martinovića, bratstvu koje je osim niza vojvoda, serdara, knezova, generala, guvernadura, predsjednika Vlade, ministara, sabljaša, grbaša, imali imali i akademce sa svetskih univerziteta, dramske i prozne pisce, pisce udžbenika, narodne pjesnike, itd. Posebno se ističe herojska žrtva ovog
bratstva koji su u toku II sv. rata, na srani NOBa imali više od 80 poginulih Martinovića.
– Risto Ratković djela /uz 50-godišnjice Ratkovićevih večeri
Za unapređenje obrazovnog procesa nagrađen je UNIVERZITET CRNE GORE – za prezentaciju izuzetno bogate udžbeničke literature, koja je uključila najsavremenija znanja iz studijskih programa fakulteta, najprije neophodnih za sam akademski razvoj studenata, ali i svih onih koji su svojim pozivom povezani sa disciplinama kojima se ovi udžbenici bave. Posebno priznanje za doprinos interreligijskom dijalogu pripalo je Medresi iz Tuzi.
– Jer su na Sajmu svojim izdanjima u kojima se izdvaja novo izdanje Kurana, unijeli dimenziju boljeg razumijevanja religije Islama kao neophodnosti za jedan tolerantni dijalog koji nam je danas od najveće važnosti i neophodnosti.
Posebno priznanje za vizualno oblikovanje prostora sajma izložbom
fotografija ,,Budva živi istoriju” pripalo je narodnoj biblioteci iz Budve
Posebno priznanje za inovativno i maštovito opremljene štandove dobijaju škole: Gimnazija „Slobodan Škerović”, srednja elektrotehnička škola ,,Vaso Aligrudić”, SSŠ ,,Ivan Uskoković”, Srednja građevinsko geodetska škola ,,Marko Radević”, Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović”, Srednja ekonomska škola ,,Mirko Vešović”, Srednja medicinska škola Podgorica, Škola za srednje i više stručno obrazovanje ,,Sergije Stanić”.
Posebno priznanje iz oblasti vaspitnog procesa za najmlađe pripada i predškolskim ustanovama privatnim predškolskim ustanovama „Čarli Čaplin″, „Maša″,„Artić Pinokio″, „Kockica″, ,,Zvono″,„Svetionik″,„Osmijeh”, „Arushi Pu″, „Vini Pu″.
Posebno zadovoljstvo nam je bilo da ugostimo i predstavimo Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila, dugogodišnjeg prijatelja i saradnika našeg Sajma, kažu organizatori.
– Ne smijemo zaboraviti ni brojne medije, sponzore i prijatelje Sajma koji su nam i ove godine bili podrška u realizaciji ove velike i značajne manifestacije, kao ni dugogodišnjeg partnera Sajma knjiga i obrazovanja, TC Delta City, u okviru koga se Sajam održava.I ovogodišnji, 16. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i medija, kao i Ministarstva obrazovanja, a nadamo se da će ova saradnja i u narednom periodu biti još uspješnija i intenzivnija, te da će Sajam nastaviti svoju misiju promocije kulture i umjetnosti – ističu organizatori.

 

kud duga