MODA PREPORUKA

MET GALA: Glamur u čast američkog zlatnog doba (foto)

Foto: Reuters

,,Zabava godine”, ,,Oskar Istočne obale”, ,,Najveće modno veče” ili jednostavno Met gala priređena je sinoć u Metropolitenskom muzeju umjetnosti (Metropolitan Museum of Art) u Njujorku.
– Ono što je divno u pogledu Met gale jeste što se ljudi osjećaju neustrašivo – rekla je glavna urednica ,,Voguea” i počasna članica Ana Vintur.
Tema je bila ,,In America: An Anthology of Fashion” (U Americi: Antologija mode), a službeni dress code ,,Pozlaćeni glamur i white tie”. Odnosi se na period industrijalizacije i rasta, u razdoblju od 1870. do 1890. godine.

Blejk Lajvli i Rajan Renolds (Foto: Theo Wargo/WireImage/Getty Images)

Domaćini ove godine bili su glumački bračni par Blejk Lajvli i Rajan Renolds, uz dramaturga, režisera, glumca, scenaristu i producenta Lin-Manuela Mirandu i glumicu Redžinu King, te počasne članove Anu Vintur, dizajnera Toma Forda i šefa Instagrama Adama Moserija.
Bilo je izuzetnih kreacija koje su podsjetile na nekadašnje glamurozne met gale.
Blejk Lajvli oduševila je modne kritičare dvofaznom kreacijom Ateljea Versaće. Hajina je predstavljala omaž Njujorku – kipu Slobode, Empajer stejt bildingu i Grand central stejšnu. Prvo se pojavila u bakarnoj haljini, a zatim su u pomoć priskočili muškarci u smokingu i rasklopili mašnu. Ispod nje nalazio se drugi, jednako lijep sloj – šlep u tirkiznim, ledenim nijansama. Rukavice su bile još jedan detalj koji je upotpunio ovu divnu, glamuroznu kreaciju.


Ališa Kiz, takođe, odlučila se za posvetu Njujorku i njegovim visokim zgradama.

Ališa Kiz (foto: Jamie McCarthy/Getty Images)

Kim Kardašijan pojavila se u vintidž Žan-Luj kreaciji koju je Merilin Monro nosila 1962. godine kada je predsjedniku Džonu Ficdžeraldu Kenediju otpjevala ,,Happy Birthday, Mr. President”.

Foto: Matt Baron/Shutterstock

Ono što je te večeri bilo zanimljivo kod kreacije Ane Vintur jeste porodično nasljeđe – tijara iz 1910. godine. Vintur je bila obučena u haljinu koju je kreirala Viržini Viard za Chanel.

Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Sara Džesika Parker odlučila se za dizajnera Kristofera Džona Rodžersa. Željela je njome da oda počast Elizabet Hobs Kekli, koja je u djetinjstvu prošla pakao ropstva, a kasnije postala prva afro-američka dizajnerka u Bijeloj kući te bila službena krojačica prve dame Meri Tod Linkoln.

Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Glumac Džared Leto i kreativni direktor Gučija Alesandro Mikele pojavili su se u identičnim kreacijama, naravno Gučijevim, a svoj performans nazvali su ,,Double Victorian Trouble” (Dvostruka viktorijanska nevolja). Bili su inspirisani fotografijama iz sredine 19. vijeka kad su se one reprodukovale u serijama i tako stvarale optičke iluzije.

Foto: Jamie McCarthy/Getty Images

Kardi B pojavila se na crvenom tepihu sa slavljenicom, dizajnerkom Donatelom Versaće.

Kardi B i Donatela Versaće (foto: Getty)

Riz Ahmed, kako je kazao, nije želio da se zaborave svi ti radnici imigranti koji su zaslužni za zlatno doba Amerike.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams sa Trejsi Kolins (foto: Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Met Museum)

Gradonačelnik Njujorka na leđima svog odijela imao je ispisano ,,End Gun Violence” (Okončajte oružano nasilje).

This slideshow requires JavaScript.

B.R.