Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

,,ENERGIJA PODVUČENO ZELENOM”: Eko rasadnik za zelenija dvorišta podgoričkih škola

Ideja o  rekonstrukciji školskog plastenika i sadnji drvenastog i drugog bilja kojima će se oplemeniti dvorišta osnovnih i srednjih škola u Podgorici, Srednju stručnu školu “Spasoje Raspopović” plasirala je na visoko drugo mjesto na konkursu “Energija podvučeno zelenom” koji sprovodi Crnogorski elektrodistributivni sistem. Za realizaciju projekta “Eko rasadnik” na konkursu su dobili 3.000 eura i taj novac im je omogućio da ideju pretoče u djelo. Eko rasadnik raste a sa njime i zadovoljstvo učenika i zaposlenih škole koji svakodnevno gledaju kako se umnožavaju rezultati njihovog rada.

-Veliku zahvalnost, i ovim putem, želimo prenijeti Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu koji je prepoznao značaj i kvalitet projekta Eko rasadnik. Sa novcem koji smo dobili kao drugoplasirani na konkursu “Energija podvičeno zelenom”, uspjeli smo da popravimo postojeću konstrukciju  plastenika, i nastavljamo do kraja temeljnije rekonstrukcije.

Do sad je usijano oko 200 sjemena katalpi, 500 sjemena različitih vrsta cvijeća i oko 500 sjemena povrća (paradajz, krastavac, ljute papričice…).

Stavljeno je za ožiljavanje 50-tak reznica pačempresa, a ovih dana  očekujemo informacije  o sjemenu skadarskog hrasta  koje bi trebali da dobijemo od jedne ekološke organizacije.

Sa ovim lijepim vremenom  planiramo sjetvu sjemena melije, kojih bi trebalo biti oko 300,  nastavak sjetve povrća i cvijeća uz dodatak novih vrsta iz obije grupe biljaka, kazala je Aleksandra Babović, profesorka biologije u školi “Spasoje Raspopovič” a koja je ujedno i koordinator “Eko škole” u okviru koje se sprovodi  i nagrađeni prpojekat.

Babović nam je pojasnila da sa radovima kasne u odnosu na plan zbog izuzetno lošeg vremena sa jakim vjetrom koje je obilježilo zimske mjesece, a plastenik je, po prirodi stvari, podložan promjenama vremenskih prilika.

-Zbog nevremena koje je, u više navrata posljednjih mjeseci stvaralo problem  mnogim privremenim objektima,  plastenik je ozbiljno oštećen, odnosno zahtijeva kompletno mijenjanje najlona. Kako nije samo naš plastenik oštećen već i mnogi drugi, teško je bilo angažovati ljude  na rekonstrukciji u planiranom roku. Shodno tome rekonstrukcija će se obaviti u prvom slobodnom terminu koji budu imali.

Takođe, i sjetva je kasnila čemu su doprinijele niske tempetature tokom čitavog marta, a kako mi imamo plastenik bez grijanja, aktivnosti u njemu diktiraju spoljašnje temperature”, objašnjava Babović.

Cilj projekta Eko rasadnik, kako ističu iz škole “Spasoje Raspopović”, je da ukažu na značaj očuvanja prirode, probude ekološku svijest kod najmlađih i da primjerima dobre prakse pokažu kako se može sačuvati životna sredina i ublažiti posljedice već evidentnih klimatskih promjena.

Podsjećanja radi, Crnogorski elektrodistributivni sistem je u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore koji sprovodi Međunarodni program “Eko-škole”, raspisao 20. septembra konkurs za projekat iz oblasti zaštite životne sredine “Energija podvučeno zelenom”.  U projektu su mogle učestvovati obrazovno–vaspitne ustanove koje implementiraju Međunarodni program “Eko škole”, odnosno koje su nosioci međunarodnog priznanja “Zelena zastava”, kao i ustanove koje su se prijavile za pilotiranje programa.

U godini kada se obilježava 30 godina od donošenja Deklaracije o proglašenju Crne Gore za ekološku državu, projektom “Energija podvučeno zelenom”, CEDIS je želio da pruži podršku tom opredjeljenju. Projekatom “Energija podvučeno zelenom” želi se uticati na svijest učenika, nastavnika i zajednice o značaju životne sredine. Kroz realizaciju projekata obrazovno-vaspitne ustanove omogućavaju učenicima da se uključe u rješavanje problema i daju doprinos poboljšanju životne sredine  na nivou na kojem mogu da se vide opipljivi rezultati.

Partneri na Projektu „Energija podvučeno zelenom” su Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori (ECOM) i Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini (FEE) koji sa Zavodom za školstvo realizuju Program „Eko škole“ u Crnoj Gori.