DOM PREPORUKA

Kako njegovati i zaštititi bebinu kožu


Kao i sve ostalo kod novorođenčeta, i  njegova  koža je posebna. Koža predstavlja mehaničku barijeru prema spoljašnjoj sredini kao i prvu odbranu od raznih mikroorganizama. Prirodni i zaštitni sloj kože se kod novorođenčadi formira u toku prvih nekoliko  nedjelja i  ima važnu ulogu – da štiti od bakterija i patogena. Po rođenju, bebina koža mora se brzo prilagoditi na novo okruženje. Nakon nekoliko mjeseci u plodovoj vodi, mora da se prilagodi prvenstveno vazduhu i uticajima okruženja.

Nježna bebina koža je čak 40% tanja od kože odraslih i samim tim je daleko osjetljivija. Kako je površina kože novorođenčeta u odnosu na njegovu tjelesnu masu pet puta veća nego kod odraslih, to znači da se svi preparati koji se primenjuju (kako ljekoviti,  tako i kozmetički) resorbuju u većoj mjeri. Dugo vremena se smatralo da proizvodi za kupanje ne treba da se koriste kada je u pitanju bebina koža. Današnje preporuke su ipak da za svakodnevnu higijenu i njegu  treba koristiti kupku kao i neki od baby preparata za hidrataciju.

Preparat za kupanje ne bi trebalo da sadrži sapune niti ostale agresivne sastojke koji isušuju kožu i tako oštećuju kožnu barijeru. Bez obzira na vrstu proizvoda, osnovna preporuka bila bi da je potrebno  izbjegavati preparate sa vještačkim mirisima, kao i parabenima. U današnje vrijeme kada učestalost pojave alergije i intolerancije na hranu ili sastojke preparata  kod beba i djece, pa i odraslih,  iz godine u godinu rastu, posebno je bitno već u početku odabrati ono što koži prija, odnosno u slučaju kozmetike za bebe, ono što ne sadrži ništa od onoga što osjetljivoj bebinoj koži ne prija ili je može iritirati.

Iz tog razloga, HiPP je razvio posebnu liniju za njegu bebine kože, HiPP Babysanft, koja ne sadrži neželjene sastojke, a uzete su u obzir posebne potrebe osjetljive bebine kože.

HiPP Babysanft kozmetika razvijena je sa ciljem smanjivanja rizika od alergija naročito za osjetljivu kožu od samog početka.  HiPP u svojim prozvodima  uopšte ne koristi sastojke za koje se sumnja da uzrokuju alergije kao i nepoželjne supstance  kao što su eterična ulja, parabeni, mineralna ulja, itd. Kao bitan sastojak ove baby kozmetike je visokovrijedno bademovo ulje iz organskog uzgoja koje prirodno njeguje i štiti osjetljivu kožu.

HiPP Babysanft osnovni asortiman pogodan  za njegu čak i vrlo osjetljive kože i kože sklone neurodermitisu – neurodermitis ili atopijski dermatitis je najčešća kožna bolest tokom djetinjstva, čija se učestalost pojavljivanja u poslijednjih 50 godina povećala skoro pet puta.Karakteriše je  suva koža i vrlo često svrbež  kože sve do tačkastog crvenila i ekcema. U ovoj lošoj statistici, olakšavajuća oklonost jeste da većina djece pati od veoma blagog oblika ove bolesti. Ovaj blagi oblik se najčešće zove  jednostavno „osjetljiva i suva koža“  a primjenjuje se  takozvana „osnovna terapija” –  redovna njega kože  prikladnim proizvodima koji sadrže vrijedne sastojke koji koži osiguravaju koži dobru hidrataciju.

Više preporuka i informacija o konkretnim proizvodima iz Hipp palete hipoalergene kozmetike za bebe pogledajte OVDJE.

Pelene

 Iritacija kože odnosno tzv.ojed od pelena se može javiti ako pelena nije promijenjena na vrijeme, ukoliko je pelena tijesna ili ukoliko je beba alergična na neki od materijala ili sastojaka određene vrste jednokratnih pelena. Poželjno je promijeniti pelenu čim je natopljena jer će se tako izbjeći osip I mogućnost  infekcije.Preporuka kod odabira pelena jeste da budu mekane sa velikom moći upijanja odnosno one koje sadržaj ne zadržavaju na površini koja prijanja na bebinu kožu.

Crvenilo koje se može javiti u pelenskom dijelu najčešće ne stvara veće probleme i  brzo prolazi,  ali ukoliko je osip dugotrajan i ako se pogoršava bez obzira na njegu, trebalo bi da se posavjetujete sa pedijatrom.

Sunce

Ono sto se mladim roditeljima obično savjetuje jeste i to da nije preporučljivo izlagati osjetljivu bebinu kožu direktnim sunčevim zracima, naročito u prvim mjesecima zbog izuzetno velikog rizika od opekotina. U prvo vrijeme hladovina bi trebalo da bude najbolji izbor.  Za vrijeme šetnje po suncu, beba bi trebalo da bude pokrivena dugim rukavima i nogavicama, zaštićena  kapicom i zaštitnom kremom na dijelovima kože koji su izloženi. Kreme za sunčanje u principu nisu namijenjene bebama ispod 6 mjeseci starosti, jer ova grupa nije još uvek testirana za ovaj tip preparata. Ipak, većina stručnjaka se slaže da u slučajevima kada je neophodno bebu izložiti suncu, bolje je staviti specijalno formulisanu zaštitnu kremu za bebe, nego ne staviti je uopšte.

Na kraju, nije loše podsjetiti  da  kod pravilne njege bebine kože treba povesti računa  i o drugim “nekozmetičkim” faktorima. Pamučna garderoba  isključivo treba da bude izbor svake majke za novorođenče. Bebe su podložne osipima od vrućine, pogotovo u područjima nabora na koži i stoga je najbolje  bebu oblačiti  u širu pamučnu garderobu, jer je ovaj  prirodni materijal izrazito mek  i dobro upija vlagu što ga čini veoma komfornim za bebicu. Osim neprijatnosti, sintetički materijali mogu uzrokovati i alergijsku reakciju. Dobar savjet  mogao bi biti i da bebu oblačite slojevito kako biste mogli da prilagođavate oblačenje  ponekad veoma promjenljivim vremenskim prilikama.

PR