DOM PREPORUKA

KIDSLAND: Igrajmo se napolju

 

Lijepo, sunčano vrijeme, uz idealne proljećne temperature  naprosto  mami  i odrasle da izađu iz kuće  i zaista i ne treba propustiti priliku da svaki slobodan trenutak provedete sa djetetom u igri napolju. Uglavnom se roditelji slažu da je najljepše i najzanimljivije provedeno vrijeme upravo u igrama na otvorenom, bez obzira na to kojeg je uzrasta dijete. I bebe uživaju u šetnjama i vožnji u kolicima ili na triciklima, iako to možda ne znaju da kažuJ

Toliko je načina, veoma jednostavnih, čak i čistih improvizacija na temu , da biste vrhunski zabavili dijete u prirodi ili dvorištu i to bez prevelikih investicija.  Mnoge “tradicionalne”  vanvremenske igre i sami ste igrali, i bez obzira na dostupnost savremenih igračaka i elektronskih dodataka, zabava napolju je uvijek zagarantovana. Čak iako ne budemo u prilici da odemo na neku od plaža, ima načina da se svi kvalitetno zabavimo i uživamo u svakom trenutku i iskoristimo i lijepe ljetne dane pred nama. Kao i uvijek u prednosti su svi oni koji imaju prostrana dvorišta, a  širinu prostora, sigurnost, slobodu igre i prijatnost hladovine uvijek će moći upotpuniti sjajnim baštenskim igračkama. Za svakoga ponešto sigurno će se izdvojiti iz široke palete sjajnih proizvoda različitih dimenzija, oblika , a sa istom namjenom – vrhunska zabava za mališane. Uklopite u vaše dvorište proporcionalno prostoru koji imate na raspolaganju i uzrastu vaših mališana  atraktivnu trampolinu, romantičnu  kućicu, tobogan sa dodacima, uvijek aktuelne ljuljaške i klackalice. Bilo da je plaža nedostižna ili ipak nađete vremena i za odlazak na obalu, bazeni koje jednostavno montirate, punite i praznite uvijek su dobra , a i svakodnevna alternativa. Nedostatak dvorišta ne treba da sputa i uskrati boravak u prirodi, na otvorenom, pa čak ni onda, a što je sve češći slučaj  generalno, kada smo okruženi betonom u modernim  naseljima  – tricikli, bicikli, autići i motorići na akumulator, popularni trotineti i skejtovi kao i roleri –  nikada neće biti prevaziđeni.

Zabava na plaži u vrelim ljetnim mjesecima svakako je najatraktivniji način da provedete idealan dan sa djecom. I ponekad se čini da ni more, pijesak i sunce nisu dovoljni za vrhunsko uživanje i igru, pa ih djeci moramo upotpuniti plažnim igračkama, koje, ako ćemo iskreno, i odraslima mogu biti itekako zanimljive.

Bez obzira na to koliko se vremena mijenjaju, a sa njima i navike  djece, ne zaboravimo da će svaki slobodan trenutak proveden napolju na izvjestan način naučiti djecu  svemu onome što se ne može naučiti u školi, a još manje  ispred tv-ekrana  ili sa mobilnim telefonom u ruci. U igri na otvorenom stiču se zdrave navike i nova poznanstva, razvija sportski  i timski duh,  uči se da se pobjeđuje ili pak prihvati poraz…Savremeni način života vodi djecu u nekom novom pravcu, a na roditelje utiče tako da često zaboravljaju značaj i benefit igre i boravka napolju. Čak i ako smo mi kao roditelji toga i dalje svjesni, nerijetko je problem usmjeriti djecu ka tome i “odvojiti” ih od ekrana tipičnih za moderno doba. Složićemo se da je neizmjerno važno i jednako lijepo i zanimljivo imati privilegiju zdrave dječije igre napolju, čak i u hladnijim periodima godine.

PR