DOM PREPORUKA

KIDSLAND: Šta je potrebno spakovati da putovanje sa bebom bude uživanje

 

Da li je putovanje sa bebom izazov, stresna avantura ili potpuno normalno putovanje kao svako drugo ? Zavisi…od bebe, od vas, od odabrane destinacije, vremenskih prilika, načina putovanja odnosno prevoznog sredstva…I još milion nepredviđenih sitnica i situacija koje vas mogu zadesiti. Ipak, putovati se nekad mora, a i želi. Kako se pripremiti, na šta obratiti pažnju, kada krenuti? Pokušali smo da nađemo preporuke i iskustva i otprilike krenimo ovako!

Pedijatri smatraju da beba može da putuje već u uzrastu od nekoliko mjeseci.  Prije svega ne smijemo izgubiti iz vida da novorođenče i veoma mala beba, odnosno ona u prvim nedjeljama nakon rođenja ,traži izuzetno čestu pažnju, posvećenost i rutinu u svom prilagođavanju na novi svijet u koji je došla– hranjenje, prepovijanje i uspavljivanje, kupanje, masaža. Takođe, rizik od infekcija je u to vrijeme još uvijek veoma velik,  tako da ćete u ovom periodu vjerovatno poželjeti da putujete samo na kraće odnosno bliže destinacije. Međutim, iskustva pokazuju da  beba već u uzrastu od tri mjeseca može da bude dobar  i zahvalan saputnik, čak bolji nego što su to nekad starija djeca.

Osnovno pitanje koje se prilikom planiranja putovanja sa bebicom nameće jeste – kuda, odnosno kako izabrati destinaciju, a zatim i kako planirati putovanje i kako se najbolje pripremiti.

Plan putovanja

Preporuka koju ćete često čuti jeste da prije putovanja obavite rutinsku kontrolu kod izabranog pedijatra, a nije loše i konsultovati se upravo sa njim oko svih nedoumica u vezi sa putovanjem, pa i destinacijom. Putovanja u inostranstvo nekada zahtijevaju i potvrdu o sprovedenim određenim vakcinacijama, pogotovo ako se radi o specifičnijim, egzotičnim destinacijama, pa to svakako treba provjeriti prije zakazivanja puta i boravka. Putna dokumenta za bebe takođe mogu varirati od načina putovanja i destinacije, pa nije naodmet raspitati se i o tome.

Način putovanja takođe je veoma bitna stavka u vašem planu jer, složićete se, nije isto putovati satima kolima ili sat-dva avionom, zatim, kako praviti pauze, spremiti obroke i tečnost…Da biste bili u najvećoj mjeri mirni što se bebinih potreba tiče, neminovno je voditi računa o hranjenju, udobnom i dovoljnom spavanju, kao i higijeni odnosno mijenjanju pelenica. Ovo su, takoreći, osnovne stvari koje ne smiju biti ni na koji način „poremećene“ jer bi to moglo dovesti do bebinog nezadovoljstva i nervoze.

Što se tiče izbora destinacije, ako se radi npr. o ljetovanju ili zimovanju, najbitnije je imati u vidu da ne putujete sami kao do sada, odnosno da beba ima drugačije potrebe, period adaptacije i da nije isključeno da će na neko okruženje reagovati drugačije nego što očekujete. Potrudite se da nađete aranžman koji će, prije svega, biti najadekvatniji za bebin boravak, a onda, naravno, za vaš zajednički. Ako se radi o „klasičnom odmoru“, boravak mora biti relaksirajući i za bebu i za vas!

Ručni i dodatni prtljag

Ako započnemo priču o pakovanju, ručnom i dodatnom prtljagu, tu je već teško dati savjet. Torba za mame mora moći ponijeti mnogo toga, pa čak i ono što je malo kabastije, poput simpatičnog i praktičnog jastučića za vrat! Polazimo od toga da vi najbolje znate šta je to što je neophodno vama i bebi da biste bili zadovoljni, da biste imali sve na dohvat ruke, bez panike i straha. Otprilike, ono što ne biste smjeli zaboraviti jeste: pelene, vlažne maramice ili baby toalet papir,papirne maramice, podmetač odnosno neka vrsta nepropusne podloge za previjanje, koja se, dodaćemo, lako čisti, zatim odjeća za bebu shodno godišnjem dobu i prema izboru destinacije, baby kozmetika koju inače koristite,  neko od sredstava za dezinfekciju, a preporuka je i ponijeti nešto od „prve pomoći“, npr. ORS soluciju, sve u mini pack-ovima zbog lakšeg manevrisanja i pakovanja. Plastične kese uvijek su takođe dobra preporuka, za odlaganje pelena, maramica, ali i odvajanje korišćene garderobice, a svakako se ne smiju zaboraviti ni omiljene bebine zvečkice odnosno igračkice. Ukoliko beba koristi bilo šta od preparata svojstvenih za uzrast ili se dohranjuje adaptiranom formulom, obavezno ponijeti odredjenu zalihu, što se svakako odnosi i na gotove obroke, ukoliko beba već uzima i čvrstu odnosno kašastu hranu. Ovdje ne smijemo zaboraviti preporuku da se kreme za sunčanje ne koriste do šestog mjeseca života, prije svega zbog mogućih alergena u njima i ukoliko ipak odlučite da koristite kozmetičku zaštitu od sunca, treba biti krajnje oprezan što se tiče sastava istih, a konsultacija sa pedijatrom je obavezna. Tokom dana na ljetovanju  beba bi obavezno trebalo da nosi šeširić, naočare za sunce, i njenu kožu ne treba izlagati suncu osim kad je unosite u vodu, dok i samo brčkanje u vodi ne bi trebalo da traje duže od desetak minuta.

Ako putujete kolima, auto-sjedište je najvažnija stavka, mada je pretpostavka da ste ga montirali i koristili u automobilu i prije putovanja. Takođe, zaštita od sunca za staklo je preporuka.   S obzirom na to da je i spavanje dio rutine koju beba stiče u prvim danima i mjesecima, možda je navikla da spava odvojeno u svom krevetiću i druga varijanta spavanja bi je mogla poremetiti, pa nije loše razmisliti i o putnom  sklopivom krevetiću , ukoliko krevet za bebu nije predviđen odnosno obezbijedjen u okviru smjestaja na destinaciji. Ovi krevetići su veoma lagani i praktični i staju u svaki automobil. Čak su, zbog svoje kompaktnosti u sklopljenom stanju, prilično jednostavni i za putovanje nekim drugim prevoznim sredstvom. Ukoliko planirate, a sigurno planirate, šetnje, nije zgoreg da uključite u prtljag i lagana kolica za bebe. Postoji jako mnogo modela koji, kada su sklopljeni, ne zauzimaju mnogo prostora u prtljažniku automobila.

Najkomforniji način putovanja trebalo bi da je putovanje avionom, ali kao što postoje pravila koja se tiču odraslih putnika u avio-saobraćaju , postoje i pravila koja se odnose isključivo na bebe odnosno malu djecu i veoma je važno unaprijed dobiti sve informacije od avio-kompanije ili turističke agencije. Neke avio- kompanije daju roditeljima mogućnost da sa autosjedistem prevoze bebu  – radi se o Maxi Cosi Pebble sjedistima , što opet, naravno, treba unaprijed provjeriti sa kompanijom sa kojom se putuje. Ova sjedišta su namjenjena za novrođenče pa do uzrasta od oko 1 godine i posjeduju ateste za vožnju odnosno transport avionom.  Takođe postoje i tzv. cabin size  kolica koja se mogu unijeti u avion kao ručni prtljag.

Na osnovu brojnih kako pozitivnih, tako i negativnih iskustava roditelja sa putovanja mogli bismo dati ovdje nebrojeno mnogo detalja, situacija iz kojih se mogu izvući pouke, ali generalno gledano, pođimo od pretpostavke da je prvo putovanje sa bebom ustvari „putovanje u nepoznato“. Ipak, vi najbolje poznajete svoju bebu, njen ritam i navike, i osjećaj ne bi trebalo da vas prevari. Ono što je osim vašeg instinkta neophodno, jeste detaljan plan putovanja koji ćete razraditi prije polaska, nakon čega treba samo da uživate, jer ste svakako i to planirali!

Srećan put želi vam Kidsland!

PR