DOM PREPORUKA

RECEPTI: Slana pita sa spanaćem (Kiš Loren)

Foto: Mama pita/majedipite.blogspot.com/

Pravi naziv za ovu pitu pita bio bi kaserola što na francuskom znači lonac, mada je zovu i Quiche što je pak drugi naziv za slani tart, sve u svemu jelo koje se lako pravi i idealno je za goste ili izlete, jer je podjednako ukusno i hladno. Spanać je ovdje opcija koju originalni recept ne sadrži i možete ga varirati, brokoli, karfiol, kelj, izbor je vaš, savjet je sa bloga Mama pita.

Sastojci:

Tijesto:

175 g brašna
100 g hladnog maslaca
1 jaje
2-3 kašike vode
malo soli

Priprema tijesta: Od brašna napravite vulkan tj. udubljenje u koje ćete dodati jaje, so, a sa strane isjeckajte maslac na komadiće ili ga izrendajte. Mesite tijesto brzo i energično utrljavajte maslac u brašno, gledajte da ne mesite previše da ne postane preelastično, u tom slučaju neće biti sipkavo. Ostavite u frižideru uvijeno u foliju dok pravite nadjev.

Nadjev:

2 glavice crnog luka isječenog na kockice
100 g slanine isječene na kockice
100 g šunke isječene na kockice
3 jajeta
150 g spanaća isjeckanog
1 čaša pavlake
200 ml mlijeka
150 g rendanog kačkavalja
malo muskatnog oraščića- rendanog
1 kašika ulja
so i biber po ukusu

Priprema nadjeva i pite:

Foto: Mama pita/majedipite.blogspot.com/

Zagrijati ulje u tiganju i pržiti slaninu par minuta, dodati crni luk i zajedno pržiti dva-tri minuta, na kraju dodati i spanać, posoliti po ukusu i dinstati dok spanać ne omekša pet-šest minuta.

Umutiti jaja, pavlaku, sir i mlijeko, začiniti solju i biberom, umiješati u smjesu spanać i luk, šunku i oraščiće.

Tijesto razvući na pobrašnjenoj površini oklagijom u krug, obložiti okrugli kalup (23-24 cm prečnik) tijestom, izbockati tijesto viljuškom, pa usuti nadjev. Peći na 180 stepeni oko 35 minuta.

Izvor i foto: majedipite.blogspot.com