PREPORUKA SPORT

HOK ODLUČIO: Poništavam Đokoviću vizu

Aleks Hok (Foto: Lukas Coch/AAP)

Ministar za imigracije Australije Aleks Hok upravo je izdao saopštenje o ukidanju vize Novaku Đokoviću i deportaciji.
– Danas sam iskoristio svoje ovlašćenje prema članu 133C(3) Zakona o migracijama da poništim vizu koju je imao gospodin Novak Đoković iz razloga zdravlja, na osnovu toga što je to bilo u javnom interesu. Ova odluka je uslijedila nakon naloga Federalnog okružnog i porodičnog suda od 10. januara 2022. godine, kojim je poništena prethodna odluka o ukidanju vize, iz razloga proceduralne pravičnosti. Prilikom donošenja ove odluke, pažljivo sam razmotrio informacije koje su mi dali Ministarstvo unutrašnjih poslova, australijske granične snage i gospodin Đoković. Morisonova vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Australije, posebno u vezi sa pandemijom COVID-19. Zahvaljujem službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova i australijskim graničnim snagama koji svakodnevno rade kako bi služili interesima Australije u sve izazovnijim operativnim okruženjima – saopštio je Hok.
Đokoviću je odluka uručena u 8.03 sati po našem vremenu, 18.03 po australijskom i to je skoro deset minuta nakon što se vijest pojavila u medijima.
Čeka se odgovor Đokovićevog tima na ovaj novogodišnji ,,poklon” ministra Hoka. Moguće je da se predmet opet vrati na Federalni sud u Melburnu.
Upravo je sudija tog suda Entoni Keli Đokoviću i odobrio vizu.
– Šta je više ovaj čovjek mogao da uradi – pitao je tada Keli, nazvavši odluku o ukidanju vize ,,bezrazložnom”.
Ukoliko Đoković bude deportovan, to znači i zabranu ulaska u Australiju od tri godine.
Ono što novinar Pol Sakal podvlači kao bitno u cijeloj ovoj situaciji jeste taj razmak od, kako on kaže, 20 minuta od trenutka kada je to objavljeno javno do momenta kada je to predočeno njegovim advokatima.
Entoni Galovej iz ,,The Agea” kaže da je Đoković pozvan sjutra na razgovor sa imigracionim vlastima, te da Vlada u ovom trenutku govori s njegovim advokatima. Neće biti u pritvoru do intervjua i ostalih pravnih stvari.
Sve bi ovo moglo da ima veoma dug epilog, jer Karen Svini, koja za AAP News Wire prati svakodnevno dešavanja iz sudova u Melburnu i time je upoznata sa svim pravnim aspektima, predočava nekoliko uglova: 1. Đoković prihvata odluku ministra Hoka, ulazi u avion i odriče se borbe za trofej na Australijan Openu. Drugi ugao – Podnosi žalbu sudu na odluku ministra. Tu će biti ili uspješan i odluka ministra ,,oborena” ili neće biti uspješan i na putu je iz Australije. Treći ugao – Ako je odluka ministra ,,oborena” od suda, Vlada ulaže žalbu. Tu onda slijedi odluka da li će ili neće biti u pritvoru i da li će igrati na Australijan Openu dok čeka tu odluku suda.
Đoković je po dolasku u Australiju proveo pet dana u ,,hotelu” za imigrante.
B.R.