MAGAZIN SLAJDER

VLADANA VUČINIĆ U OGLEDALU: Pjesma mog života je ,,King of sorrow”

Današnja gošća rubrike Montenegro magazina ,,U ogledalu” je ovogodišnja predstavnica Crne Gore na ,,Pjesmi Evrovizije” u Torinu Vladana Vučinić.
Rođena je u Podgorici, gdje je završila nižu i srednju muzičku školu – teoretski odsjek i odsjek za solo pjevanje i diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka.
Učestvovala je na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima u kamernoj muzici i solo izvođenju.
Šira publika upoznaje je putem televizijske emisije Intro karaoke 2003. godine. Tu ostavlja upečatljiv utisak izvođenjem numere Selin Dion ,,The Power of Love”. Ljeta iste godine debituje na Muzičkom festivalu u Budvi sa numerom ,,Ostaćeš mi vječna ljubav”. Naredne, 2004. godine objavljuje singl ,,Noć”, a 2005. prvi put učestvuje na ,,Monteviziji” sa numerom ,,Samo moj, nikad njen” i pjeva na ,,Sunčanim skalama” duetsku pjesmu sa Dadom Đurovićem ,,Dok se ne vratiš”. Godine 2006. učestvuje na ,,Monteviziji” i ,,Evropesma-Europjesma” u duetskoj numeri ,,Željna” sa Bojanom Nenezić i na ,,Sunčanim skalama” pjeva ,,Kapije od zlata”. Nikola Vukčević je režiser spotova za pjesme ,,Kao miris kokosa” i ,,Poljubac kao doručak”. Godine 2009. i 2010. odlučuje se za plasiranje numera na engleskom jeziku – Bad Girls Need Love Too i ,,Sinner City”, kako je kasnije nazvan i album prvijenac. Animirani spot „Sinner City” premijerno je prikazan na MTV Adria, čime je Vučinić postala prvi izvođač iz Crne Gore čiji se video ,,zavrtio” na toj stanici.
Evrovizijsku pjesmu ,,Breathe/Unforgivable”, koju potpisuje sa Darkom Dimitrovim, predstaviće krajem februara.
Kaže da u poslu insistira na efikasnosti i temeljnosti.
Kako ističe u jednom intervjuu, najveće bogatstvo joj je sin Petar.
Na šta Vas asocira djetinjstvo?
– Na Skoplje. Na miris pečenih paprika kada svi spremaju ajvar. Na Kraljičinu plažu bez mobilijara. Odlaske sa babom u Kraš prodavnicu i radost kada otvaram ledene kocke iz kesice za mjerenje. Na bezbrižnost.
Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?
– Sjećam se, bio je neki modni događaj, mislim, preplaćena sam bila za jednu pjesmu iskreno, pretpostavljam da sam ga tada potrošila na cipele.
Na čemu insistirate u poslu?
– Na efikasnosti i temeljnosti.
Koju knjigu/film biste preporučili?
– Film ,,Coda” koji je ujedno i ubjedljivi pobjednik prošlogodišnjeg ,,Sundance” festivala, a u centru je topla ljudska priča o muzikalnoj djevojci koja je rođena u porodici gluvonijemih. Osim brojnih duhovitih momenata, film je poseban jer na specifičan način ukazuje na to koliko je muzika jedna od esencijalnih stvari koja pokreće naše emocije. Što se knjige tiče, posljednja koju sam pročitala je ,,Bunt dece socijalizma” od muzičkog kritičara Dušana Vesića, u kojoj piše o bendovima Novog talasa u SFRJ.
Koje jelo najviše volite?
– Koje jelo ne volim je bolje pitanje, jer sam veliki gurman 🙂 ali, ako baš moram nešto da izdvojim. to je vojvođansko ,,Nasuvo s krompirom”.
Šta je potrebno za pravu ljubav?
– Razumijevanje, povjerenje i sloboda.
Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?
– Betovena, da nam stvori još nebeskih simfonija.
Putovanje koje pamtite?
– Marakeš, tri plavuše i jedna crnka, lutanje Medinom, beskrajna zabava, fenomenalna hrana, kultura i gostoprimljivost njihovog naroda.
Pjesma Vašeg života je?
– Sade-King of sorrow

Bojana Radonjić
Foto: Privatna arhiva