DOM PREPORUKA

BOŽIĆNA TRPEZA: Svinjsko pečenje, česnica, susam sir salata i čokoladna parfe torta

Fto: volim-meso.hr

Sastojci za Svinjsko pečenje:

odojak – prase (šunka ili plećka)
so
svinjska mast
po želji bijeli luk, pivo

Priprema:

Ako niste u mogućnosti da nabavite odojak (prase), slobodno se odlučite za vrat ili, ako volite krtije meso, krmenadle u komadu. Osim dijela sa zarezivanjem kožice, postupak pripreme je isti.

Veče ranije meso dobro osolite.

Rernu ugrijte na maksimum, meso premažite svinjskom mašću i u dno posude ulijte prst hladne vode.

Foto: volim-meso.hr

Pecite meso otkriveno 15-20 minuta da se zapeče. Nakon toga će koža omekšati, pa je oštrim nožem zarežite (nemojte je prerezati) da dobijete romboidnu mrežu. Osim što će tako zarezana kožica kasnije ljepše i dekorativnije izgledati na stolu, omogućiće vam i lakše rezanje odojka (praseta), a tako zarezana će tokom pečenja omogućiti i da se topi suvišna masnoća spremljena ispod nje, čime ćete vi na kraju dobiti slasno hrskavu, a ne žilavo masnu koricu.

Nakon zarezivanja, a pogotovo ako prase nije pretjerano masno, što sa današnjim svinjama zna biti slučaj, ponovo sve premažite svinjskom mašću, podlijte manjom količinom vodom i vratite u rernu, pa pecite pokriveno, otprilike sat po kilu mesa, na temperaturi 200-220°C, u zavisnosti od jačini vaše rerne.

Nemojte podleći nagonu pa isprobavati je li meso pečeno tako da ga bodete viljuškom ili zarezujete, jer ćete ispustiti sve sokove iz mesa.

Ako želite da pečenje aromatizujete, dodaje na četvrtine narezan luk i nekoliko češnja bijelog luka. Meso svakih pola sata do 45 minuta provjerite, podlijte po potrebi dodatnom količinom vode, odnosno zalijevajte kožicu ispuštenom masnoćom, da se ne isušuje.

Pred kraj pečenja, po želji, jednom ili dvaput prelijte pivom, što će vam dati intenzivniju boju, a zadnjih desetak minuta meso ponovo otkrijte da se korica zapeče. Unutrašnjost će mu naprotiv, zbog pečenja u pokrivenoj posudi ostati sočna i mekana.

Meso izvadite pa držite na toplom. Pričekajte da se dovoljno ohladi da ga možete rezati, a preostalu masnoću iskoristite za začiniti rižu ili na njoj ispecite krompire.

Sastojci za Česnicu:

Foto: Shutterstock

600 gr brašna
mala kocka svježeg kvasca
300 ml mlijeka
jedno jaje
jedno žumance
jedan decilitar ulja
so

Priprema:
U malo mlakog mlijeka rastopite kvasac. Sipajte ga u duboku posudu u kojoj ćete mijesiti hljeb. Dodajte jedno umućeno jaje, a onda i ulje. Posolite i miješajte uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mlijeka da bi se dobilo glatko tijesto.

Nakon što tijesto dobro izmijesite, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za miješenje i blago premijesite.

Tijesto za česnicu ne treba da naraste potpuno.

Oblikujte je kao pogaču i ubacite u tijesto na razna mjesta novčić, parčence direka od kuće, grančicu badnjaka, pasulj, žito… Ušuškajte tijestom ubačene dodatke tako da ih dobro sakrijete.

Premažite česnicu umućenim žumancetom sa malo mlijeka i ostavite još desetak minuta na toplom da malo naraste.

Česnicu stavite u podmazan pleh, pa je ukrasite po želji.

Postoje različiti običaji kad je riječ o ukrašavanju. Možete je išarati ubodima male grančice ili možete napraviti dekoraciju tako što ćete zamijesiti tvrđe, presno tijesto od brašna i vode, razviti ga na tanko oklagijom i od njega praviti ukrase po želji koje ćete nalijepiti pomoću vode i malo šećera na božićni hljeb.

Po želji, od presnog tijesta napravite i pletenicu, pa je stavite oko česnice.

Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, a poslije deset minuta smanjite na 170 stepeni i pecite dok ne bude gotova.
Sastojci za Susam sir salatu:

Foto: kuvajmo-blogovski.com

1/2 kg kukuruza šećerca iz konzerve
300 gr dimljenog vrata
desetak kiselih krastavaca solidne veličine (ne onih mini…)
10 kuvanih jaja
1/2 kg sitnog sira
400 gr kisjele pavlake
200 gr susama
po želji so
Priprema:
Jaja skuvajte, ohladite, ogulite i isjeckajte na kockice. Dimljeni vrat isjeckajte takođe na kockice, kao i kisjele krastavce. Kukuruz ocijedite od soka.
Susam propržite bez ulja, stalno miješajući, da pomalo porumeni.
Sitan sir i pavlaku dobro umutite. Ako je sir potpuno neslan, možete dodati malo soli, pa probajte. Nemojte se prevariti, zbog krastavaca i dimljenog vrata.
Pomiješajte jaja, dimljeni vrat, kukuruz, kisjele krastavce i susam. Dodajte umućeni sir i jaja, sve dobro izmiješajte.
Možete ostaviti jedan krastavac, jedno jaje i malo susama za ukrašavanje. Onda narendajte na salatu jaje, pospite ga susamom, nasjecite krastavce na tanke trake i rasporedite. Ovo i ne morate…samo ako imate pet minuta više vremena.
Salatu rashladite prije nego što navalite na nju.
Sastojci za Čokoladnu parfe tortu:

Foto: kuvajmo-blogovski.com

Za koru:
2 jajeta
60 g šećera
100 g čokolade
2 kašike soka od pomorandže
1 kašika rendane kore od pomorandže
50 g mljevenih lješnika
1 kašika brašna
1 kašika džema od kajsija
Krem:
200 g čokolade
400 ml slatke pavlake
3 kašike soka od pomorandže
2 kašike nutele
Za ukrašavanje:
50 g čokolade
nekoliko jagoda
par listića svježe mente
malo šećera u prahu
Priprema:
Spremimo namirnice. Umutiti žumanca sa polovinom šećera, dodati otopljenu čokoladu, sok i koricu pomorandže, mljevene lješnike pomiješane sa brašnom i bjelanca umućena u čvrst snijeg sa ostatkom šećera.
Manji kalup za torte, npr. 18 cm, obložiti pek papirom, pa izliti smjesu i peći na 160 stepeni oko 30 minuta, provjeriti čačkalicom.
Ohlađenu koru staviti na tanjir, premazati džemom od kajsije i staviti obruč za tortu.
Otopiti čokoladu za kuvanje u zagrijanoj slatkoj pavlaci. Kad se smjesa dobro ohladi, izmutiti, dodati sok od pomorandže i nutelu.
Izmiksati da se sve lijepo sjedini, pa izliti preko kore. Lijepo ugladiti kremu i staviti tortu u frižider da se stegne.
Za ukrašavanje otopiti čokoladu, pa nekoliko jagoda umočiti do pola u nju i ostaviti da se suši na pek papiru. Ostatkom čokolade ukrasiti tortu, poređati jagode i nekoliko listića svježe mente. Za malo glamura posuti šećerom u prahu.

Izvor: volim-meso.hr/telegraf.rs/kuvajmo-blogovski.com/kuvajmo-blogovski.com