DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Tim PMF-a i ETF-a odabran na evropskom konkursu iz oblasti vještačke inteligencije

Foto: micro.ai

Tim Prirodno-matematičkog i Elektrotehničkog fakulteta uspio je da se plasira među 30 odabranih naučnih i inženjerskih timova na konkursu evropskog konzorcijuma industrijskih i akademskih organizacija BONSAPPS, za rad na 10 globalnih rješenja vještačke inteligencije (AI-Artificial Inteligence) u automobilskoj industriji, industrijskoj proizvodnji, robotici, zdravlju, saopšteno je iz PR službe Univerziteta Crne Gore.

U timu su bili doktorandi Prirodno-matematičkog fakulteta Anđela Mijanović, Kosta Pavlović, magistrand Velibor Došljak i dr Igor Jovančević sa PMF-a, kao i magistrand Ana Jeknić sa Elektrotehničkog fakulteta UCG.

Na konkursu su bili u konkurenciji sa 126 prijavljenih timova koji su se odazvali pozivu konzorcijuma, okupljenog kroz Horizon 2020 projekat, koji finansira EU.

U okviru ovog projekta nastoji se formirati evropski AI sistem, odnosno sistem vještačke inteligencije, koji čine: inovatori, naučnici, inženjeri, mala i srednja preduzeća kojima je potrebna AI tehnologija, entuzijasti veštačke inteligencije.

– Cilj ovog projekta je razviti rješenja vještačke inteligencije koja će biti laka za korišćenje i kojima će mala i srednja preduzeća moći lako da pristupe, kroz razvijene softverske module koji će biti dostupni preko onlajn platforme Bonseyes AI Marketplace – kazao je dr Jovančević, vođa tima UCG, sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Tokom narednih pet mjeseci tim sa UCG će se baviti primijenjenim istraživanjem u oblasti koja je u fokusu njihovog naučnog interesovanja. Tim je, nakon odabira na konkursu, proširen sa još tri kolege, i to: dva sa ETF-a magistrand Mirko Kalezić i doktorand Slavko Kovačević, kao i magistrand Nikola Pižurica sa PMF-a.

– Sa nestrpljenjem čekamo početak projekta, a nadamo se satisfakciji koju pruža saznanje da je naš rad rezultirao proizvodom koji će koristiti ljudima da unaprijede svoje industrijske procese – kaže dr Jovančević.

On zaključuje da se danas veliki broj inovativnih ideja naslanja na fukcionalnosti koje nudi vještačka inteligencija(AI), koju i dalje uglavnom koriste samo visoko-tehnološki IT timovi i kompanije. Budućnost vidi u inovativnosti, jer „ekonomskog rasta nema bez inovacija“.