ART PREPORUKA

PRAVO LJUDSKI FILM FESTIVAL: Od danas do 17. decembra online

Razgovor sa Diogom Perreirom (Foto: Tamara dela Fuente)

Sinoć je publika kina Meeting Point Sarajevo imala priliku da pogleda film zatvaranja 16. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala „uživo“. U pitanju je posthumanistički rad Izvanzemaljske ekologije (Retroflektori: astronaut, robot, vanzemaljac) reditelja Ralo Mayera koji je nakon filma imao i razgovor putem video linka s festivalskom selektoricom Adriannom Quenom, saopšteno je iz PR službe Festivala.

Foto: Tamara dela Fuente

Od danas 7.12. do 17.12. festival se premješta u online format. U narednih 11 dana publika u BiH, regionu i šire imaće priliku da pogledati 50 filmova ovogodišnjeg festivala raspoređenih kroz sedam selekcija na platformi pravoljudski.org/film-festival.
Publika iz BiH tako će danas imati priliku da pogleda film Kamila i Uliks rediteljke Diane Toucedo koji je otvorio i ovogodišnji festival „uživo“. Kreativni dokumentarac izveden u suradnji s filozofkinjama Donnom Haraway i Vinciane Despret, donosi priču o dalekoj budućnosti, gdje Kamila i Uliks pripovijedaju isprepletene priče o prvoj generaciji njihovih zajednica ljudskih i neljudskih bića; zajednica komposta.
Pored filma otvaranja Pravo Ljudski Film Festival danas predstavlja i filmsku selekciju Više od svega, željela sam još malo ostati – savremeni brazilski film. Na programu se nalaze filmovi Santiago u režiji João Moreira Sallesa i Babilônia 2000 Eduarda Coutinhoa.
Santiago je dokumentarni rad o neuspjehu filma. Mada snimljen 1992. godine, režiser tada nije mogao da ga montira. Povratkom materijalima 2005. godine, počinje potraga za razlogom lošeg početka. Santiago je bio batler u domaćinstvu gdje je odrastao; bio je izuzetno obrazovan i čudesnog pamćenja čije su idiosinkrinazije ostavile dubok trag na porodično sjećanje. Prisjećajući se prošlih vremena, narator daje naslutiti porodičnu tajnu. Santiago je film o identitetu, sjećanju i samoj prirodi dokumentarnog filma.
Babilônia 2000 donosi priču iz jutra 31. decembra 1999. godine, gdje filmska ekipa dolazi na Babilônia brdo u Rio de Janeiru, na kojem dva sirotinjska kvarta sa četiri hiljade stanovnika gledaju na glamuroznu rivu Copacabane. U ponoć, gomila posmatra vatromet i slavi Novu godinu. U narednih 16 sati, pet digitalnih kamera postavljenih širom brdovitog područja bilježe pripreme za feštu. Stanovnici se prisjećaju i otkrivaju svoja očekivanja za 2000. godinu.
Tri filma iz programa Zumiraj prava festival za mlade bit će dostupna od danas na festivalskoj platformi. U pitanju su radovi Nacrt utopije kreativnog dua Catarine De Sousa i Nicka Tysona te filmovi -9.4 dBA Alija Huremovića i Šupa Berina Rizvanovića koji su nastali na ovogodišnjoj 9. radionici kreativnog dokumentarnog filma Ko je vidio video?

Life in Common by Diogo Perreira – Foto©TamaradelaFuente

16. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održava se u hibridnom formatu, od 1. do 6. decembra (Kino Meeting Point i Filmski centar Sarajevo), nakon čega će filmovi biti dostupni online od 7. do 17. decembra na pravoljudski.org.

Film – Extra-Terrestrial Ecologies by Ralo Mayer

Šesnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala velikodušno je podržano od strane Nacionalne fondacije za demokratiju (Vašington) i mnogih drugih partnera, dok je specijalni program Više od svega, željela sam još malo ostati – savremeni brazilski film uz podršku Ambasade Brazila u Bosni i Hercegovini.
Za sve informacije o dostupnosti filmova, kao i svim ostalim festivalskim aktivnostima, pratite našu web stranicu pravoljudski.org, društvene mreže i hashtagove #plj16 i #pravoljudski16.

kud duga