MAGAZIN PREPORUKA

Kako biti trendi u 2022.

Sudeći po kolekcijama koje su predstavili veliki dizajneri, ali i skrolovanjem po instagramu primjetićete da su modni trendovi za 2022. raznoliki i oprečni. Bilo da se odlučite za pastelne nijanse, pletene torbice i ležerniji stil ili za comeback ranih dvijehiljaditih čije su odlike barbie pink i šljokice uz puno vještačkih materijala i dodataka koji kao da su pravljeni za Paris Hilton, nećete pogriješiti.

Šta obući i koje modne dodatke pridodati odjevnoj kombinaciji? Da li su uz stil ranih 2000-ih, trendi i stilovi iz 70-ih i 90-ih? Koji će trendovi obilježiti ovu 2022?

Pastelna žuta boja

Limun žuta, ali i pistaći zelena, nježna pink i druge pastelne boje obilježiće ovu 2022. Majice, topići i torbice koji izgledaju poput najukusnijeg slatkiša ili šećerne vune mogu se vidjeti svuda – u modnim magazinima i na instagram profilima modnih blogerki, kao i na ulicama grada.

Uz to, haljina u limun žutoj boji dobro ističe bronzani ten u vrelim ljetnjim danima, a u trendu je kako na odjevnim predmetima tako i na modnim dodacima i obući.

Uređaj za zagrijavanje duvana umjesto cigarete

Uređaj za zagrijavanje duvana je in, cigarete su out. Aerosol koji proizvodi elektronski uređaj poput IQOS-a i drugih uređaja za zagrijavanje duvana zamijenila je duvanski dim, tako da nema sagorijevanja duvana, dima ni pepela, a ima manje štetnih sastojaka i neprijatnog mirisa.

Ova stavka se naravno odnosi na punoljetne osobe pušače i treba naglasiti da nikotin i u ovom obliku izaziva zavisnost.

Pletene torbice

U trendu su ručno pletene torbe od finih prirodnih materijala – od rafije (prirodni kanap), rogoza i slame. Kao male ovalne tašnice u koje stanu osnovne sitnice ili većeg formata kao korpe, ovi ekološki aksesoari ovog leta su must have.

Ove neodoljive korpice pogodne su ne samo za odlazak na plažu, već i za svaki dan, a uz kožne umetke, šarene tkanine i po koje ukrasno perce modifikovane su tako da se odlično uklapaju i za večerni  izlazak. Ima ih u ponudi velikih modnih kreatora, kao i u koncept storovima malih, nezavisnih dizajnera.

Stil sa početka 2000-ih

Paralelno uz stil iz 70-ih koji podrazumijeva prirodne materijale, pletene torbice od slame, zvoncare i sandale na platformu, dizajneri su vratili i modu sa početka dvijehiljaditih. Šta ona podrazumijeva? Farmerke i ultra mini suknje od teksasa sa plitkim strukom, kratki pink topovi sa štrasom, svjetlucave torbice, šljokice, rajfovi, printovi sa leptirićima, baguette torbice (polukružne sa kratkim kaišem)… Sve od navedenog se ove godine vratilo na modne piste i instagram, modifikovano i prilagođeno današnjem vremenu. Da poželiš da staviš blijedoružičasti sjaj na usne i drsko zaklopiš svoj mobilni na preklop!

Bucket šeširi

Bucket šeširi nisu za svakoga, ali uz dobru šminku i kontrast elegantnije odjevne kombinacije znaju se upakovati u efektnu street style i hip hop priču.

Neke od zvijezda kao što su Rijana, Bili Ajliš, Dua Lipa i Kajli Džener ljubiteljke su ovakvih šešira sa malim obodom. Ovakav model šeširića datira iz 90-ih, a uz efektne naočare za sunce može biti baš cool.

Akcenat na rukavima

Romantičan i zabavan trend koji se često vraća: puf rukavi i naramenice vratili su se ove sezone na velika vrata. Pufnasti rukavi kreirani su da budu primjećeni bilo da su na bluzama ili haljinama, a u transparentnoj varijanti veoma su pogodni za neku svečaniju priliku.

Balon rukavi namijenjeni su onim ženama koje vole upečatljivost. Odlično se ističu na haljinama koje prate liniju tijela, ili na košuljama koje se podjednako dobro mogu kombinovati sa suknjama i pantalonama.

Fotografisanje u ruralnom ambijentu

Polja lavande, njive pune cvjetova suncokreta, bale sjena valjkastih oblika složene na polju poslije žetve, skrivena jezera čije su obale obrasle trskom, mesta su na kojima se modne blogerke i influenserke često fotografišu za svoj instagram nalog. Ne možemo da se ne zapitamo da li je u pitanju ljubav prema prirodi, želja za lepim pejzažima i skromnom i idiličnom seoskom estetikom ili samo prolazan trend.

Nostalgija za početkom 2000-ih, ekološki odgovorna moda, providni modni dodaci, pastelne boje, izuzetno kratke suknje, glomazni rajfovi, kombinezoni, street style, mali platneni “pecaroški” šeširi, lingerie u ulozi topa, “instagramisanje” na mjestima koja imaju veze sa selom i poljoprivredom – na ovo bi se ukratko mogle svesti ovogodišnje tendencije.

Mn.M.