MAGAZIN PREPORUKA

HUMANOST: Glumac Majkl Šin davaće honorare u dobrotvorne svrhe

Foto: Gareth Phillips for the Guardian

Imao je niz zapaženih filmskih uloga, igrao je i nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera u filmu Kraljica (The Queen), a u stvarnom životu je čovjek ogromnog srca, piše BBC na Srpskom.

Velški glumac Majkl Šin saopštio je da je odlučio da novac koji zaradi od glume uplaćuje u više humanitarnih projekata.

Otkrio je i da je prodao kuće kako bi obezbijedio da se Svjetsko prvenstvo za beskućnike 2019. održi u Kardifu.

– Bilo je nečeg prilično oslobađajućeg u tome. Uložiću velike količine novca u ovo ili ono, jer mogu ponovo da ga zaradim. U suštini, postao sam socijalno preduzeće, neprofitni glumac – rekao je on.

Šin je za The Big Issue opisao kako je počeo da finansira Svjetsko fudbalsko prvenstvo za beskućnike, kada je finansiranje projekta vrijednog dva miliona funti propalo u posljednjem trenutku.

– Obavezao sam se da ću pomoći da se to organizuje, a onda odjednom, nije bilo novca. Morao sam da donesem odluku – nisam mogao tek tako da odem i od svega ne bi bilo ništa. Imao sam kuću u Americi i kuću ovdje i prodao sam ih i uradio ono što je šta je trebalo. Bilo je strašno i nevjerovatno stresno. Plaćaću to još dugo. Ali… shvatio sam da mogu da uradim ovakve stvari i, ako mogu da nastavim da zarađujem, to me neće uništiti – kazao je Šin.

Prekretnica – predstava u rodnom gradu

Zvijezda serije Good Omens i filmova The Damned United i Frost/Nixon već je obećao 50.000 funti tokom pet godina za finansiranje stipendija velškim studentima kako bi otišli na Univerzitet u Oksfordu.

Međutim, Šin je otkrio da je „prekretnica” njegove odluke bila 72-časovna predstava Strasti koju je igrao na ulicama rodnog grada Port Talbota 2011. godine.

– U rodnom gradu sam upoznao ljude i organizacije za koje nisam znao da postoje – rekao je.

Ispričao je kako je upoznao grupu koja pomaže mladim njegovateljima koji su imali tek toliko novca da odvedu djecu na kuglanje ili pogledaju film.

– Vratio sam se da ih posjetim tri ili četiri mjeseca kasnije i saznao da su sredstva nestala i da ta organizacija više ne postoji. Shvatio sam da kvalitet života te djece zapravo zavisi od male sume novca i želio sam da pomognem tim ljudima, ne samo da budem pokrovitelj ili glas podrške, želio sam da uradim više od toga. Tada sam pomislio da moram da se vratim i ponovo živim u Velsu – rekao je on.

Izvor: BBC na Srpskom