COVID 19 PREPORUKA

APEL SZO: Zaštitite djecu i mlade

Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu saopštila je danas da najveći broj prijavljenih novih infekcija koronavirusom čine djeca uzrasta od pet do 14 godina.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge je pozvao zemlje da “zaštite djecu i škole” usred brzog porasta broja novih infekcija koronavirusom kod mladih u regionu, navodeći da je stopa zaražavanja dva do tri puta viša među mlađom djecom nego u prosječnoj populaciji u nekim mjestima, prenosi Beta.

Kluge se izjasnio protiv obavezne vakcinacije rekavši da bi to trebalo da bude “apsolutno posljednje sredstvo” i dodao je broj smrtnih ishoda kovida-19 i dalje “značajno ispod prethodno prijavljenih najviših brojeva”.

Rekao je međutim da su se brojevi novih slučajeva infekcije i smrtnih slučajeva od koronavirusa više nego udvostručili u posljednja dva mjeseca u 53 zemlje regiona koji se proteže do centralne Azije.

On je naglasio da i dalje postoji prijetnja od široko rasprostranjene delta varijante i napomenuo da je nova varijanta omikron do sada potvrđena u 432 slučaja u 21 zemlji u regionu.

-Varijanta delta ostaje dominantna širom Evrope i centralne Azije, a znamo da vakcine protiv kovida-19 ostaju efikasne u smanjenju broja teških slučajeva bolesti i smrtnih slučajeva-rekao je on dodajući da će se tek vidjeti da li je novi soj omikron lakše prenosiv i da li izaziva teži ili lakši oblik bolesti.