DRUŠTVO PREPORUKA

PLJEVLJA: IJZ će obaviti analizu vode zbog ekološkog incidenta kod brane Otilovići

Povodom ekološkog incidenta koji se dogodio juče u blizini brane Otilovići u toku dana će nadležni iz Centra bezbjednosti Pljevlja zajedno sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje Crne Gore i nadležnima iz Vodovoda početi istražne radnje i kontrolu ispravnosti vode na mjestu ekološkog incidenta. Predstavnici Instituta za javno zdravlje Crne Gore se očekuju u Pljevljima oko 11 sati.

Zbog prisustva mrlje na mjestu vodozahvata u blizini brane Otilovići, radi otklanjanja posljedica ekološkog incidenta, biće uključeno preduzeće za sanitarnu i ekološku zaštitu „Hemosan“ iz Bara, koje je specijalizovano za sanaciju svih vrsta incidenata kako na kopnu tako i na moru.

Iz Pljevaljskog vodovoda obavještavaju građane da su po saznanju za incident zaustavili dotok vode prethodnog dana, tako da ne postoji mogućnost da voda iz jezera dospije u vodovodni sistem Pljevalja, sve dok nadležni organi ne izvrše istražne radnje i analizu vode na mjestu ekološkog incidenta i dok Vodovod ne dobije garancije da je voda za građane bezbjedna za piće. Dotok vode sa akumulacije Otilovići do postrojenja Pliješ je zaustavljen, tako što su pumpe u pumpnoj stanici Potpliješ isključene iz rada.

Zbog isključenja potrebne količine vode iz jezera Otilovići za redovno snadbjevanje grada vodom, moralo se krenuti sa restrikcijama vode za potrošače sa Pliješi i Bogiševca, koji će biti bez vodosnabdijevanja u periodu od 24 do 6 sati. O svim eventualnim promjenama, kao i rezultatima novih ispitivanja vode u blizini brane Otilovići, građani će biti blagovremeno informisani, po završetku istražnih radnji i poslije završetka analize sirove vode sa akumulacije Otilovići, kao i uzorkovanja vode sa gradske mreže.
Izvor i foto: PV Informer