DRUŠTVO PREPORUKA

FRANCUSKA: Zatvorska kazna za ,,školski buling”

Foto: Reuters

Francuski parlament je izglasao da se vršnjačko nasilje klasifikuje kao krivično djelo za koje je zaprijećena kazna do tri godine zatvora.

Poslanici su poručili da je društvu potreban poziv na uzbunu povodom ozbiljnosti napada djece na vršnjake.

Ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanker je rekao da se time šalje snažna poruka društvu da ,,nikad nećemo prihvatiti da životi naše djece budu razoreni”. Procjenjuje se da je jedno od desetoro francuske djece izloženo bulingu, a društvene mreže povećavaju potencijal za javno izrugivanje i ponižavanje, piše ,,Guardian”.

Pomenuti nacrt zakona je u srijedu dobio zeleno svjetlo u donjem domu parlamenta i poslat je u gornji dom, Senat. Očekuje se da bude usvojen u februaru, čime će Francuska dobiti neke od najstrožih kazni za buling u svijetu.

Ervan Balanant, poslanik stranke centra MoDem (Demokratski pokret), koji je izradio nacrt zakona, rekao je da se njime šalje snažna poruka društvu kako bi se podigla svijest o razornim efektima vršnjačkog nasilja. On je dodao da će novi zakon pomoći da se građani edukuju o bulingu i prevenciji.

– Ne radi se o slanju djece u zatvor – naglasio je Balanant.

Postoji pravosudni sistem za maloljetnike koji uzima u obzir starost optuženog i sposobnost rasuđivanja. Međutim, istakao je da krivični zakoni mogu da postave ,,sistem vrijednosti jednog društva”.

Novo krivično djelo ,,školski buling” odnosi se na djecu i odrasle u školama i na univerzitetima, a zaprijećena je trogodišnja kazna zatvora i novčana kazna do 45.000 eura. Ako žrtva zlostavljanja u školi počini ili pokuša samoubistvo, maksimalna kazna bi mogla biti povećana na deset godina i 150.000 eura.

U stvarnosti je malo vjerovatno da će zakon dovesti do toga da veliki broj djece dobije zatvorske kazne, nego će postojati novi programi u zajednicama koji će podizati svijest o bulingu i koji bi mogli biti predloženi kao alternativa, navodi ,,Guardian”. Predlog, takođe, povećava resurse za prevenciju i edukaciju kao i poboljšanje odredbi da djeca učestvuju u obrazovnim programima o bulingu. Neki poslanici su kazali da će rizik od zatvora i krivični dosije služiti uglavnom kao odvraćanje.

Predlog je podržao veći dio političke desnice i centra, dok su ga neki poslanici ljevice kritikovali kao previše represivan.

– Ne podržavamo kriminalizovanje maloljetnika i povećanje represije – izjavila je socijalistička poslanica Mišel Viktori.

Drugi poslanici su postavili pitanje da li bi takav zakon bio djelotvoran. Za buling u Francuskoj već postoji mehanizam za krivično gonjenje, na osnovu zakona koji kriminalizuju uznemiravanje, kazali su protivnici.

,,Guardian” podsjeća da je nekoliko slučajeva vršnjačkog nasilja završilo tragično u Francuskoj ove godine, uključujući samoubistvo 14-godišnjakinje u istočnoj oblasti Alzas u oktobru. Majka djevojčice je za lokalne medije izjavila da je njena ćerka bila izložena rasističkom i homofobnom maltretiranju i da su je ostali učenici iz razreda izolovali i isključili.

Izvor: vijesti.me