DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Luka Velašević najbolji student Prirodno-matematičkog fakulteta

Omaž stečenom znanju i uloženom trudu, uručen kroz ovu nagradu Univerziteta Crne Gore, indikator je mojeg akademskog uspjeha i produktivnosti, ali i dalji podsticaj za nastavak rada na sebi kao budućeg naučnika i istraživača, kazao je najbolji student Prirodno-matematičkog fakulteta za studijsku 2021/22, Luka Velašević (9.83).

– Kroz ovu nagradu i biologija, izuzetno marginalizovana nauka i profesija, podsjeća da je još uvjek tu i da njeno vrijeme tek dolazi. Nadam se da će to ohrabriti nadležne institucije da ulože sredstva, trenutno prijeko potrebna, za razvoj ovog smjera – rekao je student Biologije.

Studije biologije, kako navodi, nisu toliko lake kao što, nažalost, dosta ljudi misli, te ukoliko želite da se probijete sa uspjehom, a u isto vrijeme i angažujete vannastavno u raznim aktivnostima, kaže Luka, to zahtijeva dosta organizacije, a eventualno i odricanja od nečega što smatrate u tom trenutku manjim prioritetom.

– Sve se to najviše dešava tokom ispitnog roka kada je ključno uložiti dosta vremena u kvalitetne pripreme. Sav uloženi trud i vrijeme u ove svrhe vam se na kraju, ipak isplate – kazao je Velašević.

Od svojih planova u budućnosti, izdvaja one koje se tiču završetka master i doktorskih studija u inostranstvu.

– Takođe, planiram da postanem istraživač, ali i da naučim bolje da programiram, jer smatram da ću primjenom te vještine u svojoj karijeri doći do značajnih otkrića. Dalje, skoro sam stupio na poziciju člana žirija na Internacionalnoj Biološkoj Olimpijadi (IBO), i posvetiću se usavršavanju priprema naših srednjoškolaca za isto. Želim i trudiću se da, nekad u budućnosti, Crna Gora osvoji zlato na tom takmičenju i da bude domaćin njegov domaćin – dodaje on.

Obzirom da studira prirodnu nauku, a da je smjer biologije, uslijed nedostatka materijalnih sredstava i laboratorijske opreme, kako navodi, dosta više teoretski fokusiran, u početku je bio vrlo skeptičan po pitanju kvaliteta nastave.

– Međutim, kada sam bliže upoznao pojedine profesore i akademsku zajednicu, shvatio sam da nisam bio potpuno u pravu. Čak i pored određenih nedostataka, oni su se borili da maksimalno i što kvalitetnije iskoriste sredstva kojima raspolažu i dočaraju nam na najbolji mogući način ljepote biologije – rekao je Luka.

Dodao je da, osim vrijednog teoretskog znanja koje je stekao tokom studija ovdje, profesori su mu omogućili i sticanje određenih praktičnih vještina, kako na fakultetu, tako i upućivanjem na razne seminare i slične vannastavne aktivnosti.

– Najbitnije, profesori su uvjek bili spremni i da me upute na adresu kojoj treba da se obratim ukoliko smatraju da oni ne mogu da mi pomognu u rješavanju nekog problema, što pokazuje koliko je zapravo akademska zajednica biologa na PMF-u čvrsto povezana i sa svim drugim naučnim institucijama Crne Gore. Cjelokupno iskustvo bih na kraju ocijenio kao vrlo značajno i korisno za nastavak moje dalje akademske karijere – objašnjava student.

Budućim generacijama PMF-a poručio je ,,da će im se, ukoliko ulože dovoljno truda, itekako isplatiti studije na ovom fakultetu, jer prirodne nauke i programiranje su profesije budućnosti. Takođe, poručujem im da budu složni, uvjek kritički raspoloženi i da se bore za svoja prava kada misle da su im uskraćena!”