ART PREPORUKA

KIC: Sjutra promocija CD-a Bola Boškovića ,,Doclea i druge priče”

Promocija šestog samostalnog CD-a ,,Doclea i druge priče” autora Bola Boškovića biće organizovana u sjutra u Multimedijalnoj sali KIC-a ,,Budo Tomović”, od 12 sati, saopšteno je iz PR službe KIC-a.
Učesnici promocije uz autora su predsjednica Udruženja kompozitora Crne Gore Mirjana Živković i direktorica KIC-a mr Snežana Burzan Vuksanović.
U okviru promocije biće prikazan prilog Srđana Stojanovića, direktora instituta za muzikologiju Srbije i prilog sa prve pomocije 1993. godine Dragoljuba Đuričića.
Iz KIC-a podsjećaju da ,,važe mjere Instituta za javno zdravlje Crne Gore.”
– Šesti samostalni CD instrumentalne muzike ,,Doclea i druge priče“ Miodraga Bola Boškovića samo potvrđuje znano: beskompromisnu artističku dosljednost i jedinstvenu autorsku poziciju na prostoru crnogorske kulturne scene. Novim kompozicijama Bošković svoj umjetnički i istraživački angažman usmjerava ka temi zavičaja u kontekstu istorije. Četiri kompozicije čine putovanje kroz četiri epohe prostora koji autora, kroz čitavo stvaralaštvo, neiscrpno nadahnjuje. Dolcea kao antički rimski grad, carska provincija Prevalis, srednjevjekovna oblast Zeta u doba Crnojevića i toponim Titograd-Podgorica doživljeni su u tipičnom Boškovićevom senzibilitetu u kome se prepliću i dopunjavaju melodična melanholičnost, razigrana folklorna radoznalost, katkad elegični citat, sve u namjeri panoramisanja mitske čudesnosti jednog krajolika. Čuvajući lokalne kolorite, ne bježeći od naglašene atmosfere Mediterana, on svoje stvaralaštvo stavlja u širi civilizacijski i moralni kontekst.
Za Boškovića patriotizam nije ideologija, već stvar kućnog vaspitanja. To rodoljublje se upravo zbog toga ogleda časnim uključenjem u nužnu podjelu kulturnih dobara sa stavom zasnovanim na ličnom ponosu i kompetentnom znanju prilikom osvjetljavanja svog etosa. Svojim posebnostima uspostavljati stvaralački odnos prema drugim sredinama, iskustvima i ukusima – ima li većeg zadatka u umjetnosti?!
To višeslojno komponovano tkanje je zvučni dokument o značajnom poprištu istorije i života na mjestu hiljada neispričanih drama. Čuvanje zlatnog trunja svog Zavičaja od definitivnog zaborava kroz postmodernizam u muzici, nagrađene dokumentarne filmove i istorijsku radoznalost odlikuju karakter Boškovićeve kreativnosti. Taj zanosni koktel piksela i frekvencija, više prepoznat u svijetu nego u samoj Crnoj Gori, istovremeno je vrijedno uspostavljanje ravnoteže između sakralnog i profanog, prostog i uzvišenog. Upravo tamo gdje rodoljublje i samosvijest najviše imaju smisla – u sferi svetovne kreativnosti! Tamo gdje duh nikad ne umire. Bole Bošković pripada crnogorskoj kulturi, ali najviše sebi kao ličnost rijetke svestranosti. Prosto, za ovog čovjeka stalno upotpunjavanje slike Crna Gore, isto je što i disati – trajni glagol – recezent Petar Peca Popović.