ART SLAJDER

PREMIJERA U CNP-U: Aplauz za ekipu predstave ,,Policajci”

Foto: Duško Miljanić

Predstava ,,Policajci”, koju je po tekstu Slavomira Mrožeka režirao Aleksandar Jovanović, premijerno je izvedena sinoć na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta.
Aleksandar Jovanović potpisuje i adaptaciju teksta i izbor muzike, tekst je preveo Petar Vujičić, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Lina Leković, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.
Mnogo je paralela između Mrožaka i Jovanovića u ,,Policajcima”. Oboma je to prvo djelo – Mrožaku prvo dramsko djelo, a Jovanoviću prva predstava rađena za odrasle. Obojica su to učinila u 28. godini.

Spojio je Jovanović diplomu filozofije sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću i diplomu pozorišnog i radio režisera sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i stvorio zanimljivu i pronicljivu predstavu.
Inspirativni su bili Jovanović i Mrožakovo djelo za glumce i cio tim iza scene koji su uradili izuzetan posao.
Specijalnost Mrožaka su karikatura, oštroumnost, pronicljivost, apsurd, strah i satira. Sve to prikazano je sinoć.
Bilo je puno smijeha publike u sali, upućen većinom dijalozima Šefa policije kojima je izvanredno vodio cijelu ekipu u toj ulozi Srđan Grahovac.
Simbolike je bilo i u maskama, koje su odlično napravile Milka Stojanović i Vukica Čabarkapa, a prikazivale su bljedilo, ali i duhove. Zanimljivu video animaciju uradio je Radovan Vukasović, pa su tako vladari Infant i stric Regent izgledali ,,živo”.

Foto: Duško Miljanić

Priča počinje sa posljednjim političkim osuđenikom u totalitarnoj državi, kojom vladaju Infant i njegov stric Regent, a koji odlučuje da dobrovoljno ,,revidira” svoj stav i da se stavi na raspolaganje vlastima.
– Želim da našoj Vladi služim svim svojim silama…. – piše u iskazu, potpisanom ,,S najvećom ljubavlju.” od strane zatvorenika.
Kaže da je umoran i da ne želi ,,više da ratuje sa Vladom.”
– Posljednji zatvorenik je umro, rodio se novi podanik – još jedna je simbolika koja se provlači kroz ovu predstavu.
,,Smrću” posljednjeg zatvorenika, zavjerenika, kojeg tumači Aleksandar Gavranić, država ostaje bez neprijatelja, te postojanje policije biva suvišno. Oni sami moraju da glume neprijatelje države kako bi očuvali svoju službu.
– Nikog više nikad nećemo uhapsiti, ni vaš sin, ni unuk ni praunuk – kaže Šef policije Naredniku provokatoru, kojeg tumači Dejan Ivanić.
Provokator se infiltrira u narod kako bi isprovocirao njihovu reakciju, ali u narodu vlada ,,stravična lojalnost” prema Infantu i Regentu.
– Narod je postao životinjski, divlje lojalan – kaže Šef policije.

Foto: Duško Miljanić

Narednik provokator postaje Spasitelj. Bar mu tako govori Šef policije, jer je narednik lojalan policiji i uniformi, pa kao takav savršeno pogodan da glumi zavjerenika i zatvorenika.
Međutim, ,,u čovjeku se nakupi toliko da ne može da ćuti”, kako kaže Narednik provokator. On se tako oslobađa represije i straha, pokornosti.
,,Živjela sloboda!”

Foto: Duško Miljanić

Petočlana glumačka ekipa – Srđan Grahovac, Dejan Ivanić, Aleksandar Gavranić, Radmila Božović i Davor Dragojević – bila je kompaktna i na pravi način prenijela zamisao Jovanovića, pa su, aplauzom publike, vraćani na bis.
– Čovjek misli kad se boji, ali, čovjek kad se boji, misli najgore. Čovjek kad se boji misli u šablonima i klišeima, u stereotipima, kao što to misle Mrožekovi junaci koji su i sami tipizirani i svedeni na osnovne ljudske strasti i nagone. Naša namjera jeste bila da napravimo političku tragikomediju koja ima i elemente groteske, više kao osjećanje svijeta i te mješavine smijeha i podsmijeha, smiješnog i strašnog, jezivog, koji treba, takođe, da se otkrije kao ponor u običnom, malom čovjeku, što jesu svi likovi u ovom komadu. Mali čovjek pod udarom velike pesnice sistema vlasti, represije, straha – rekao je Jovanović novinarima nakon premijere.

Foto: Duško Miljanić

Davor Dragojević kazao je da voli da igra ovakve uloge kakva je General i da je izazov bio ,,sjajan tekst koji je dao mogućnost da se svi poigramo”.
–  Koliko je gorak smijeh u ovom komadu? To mora publika da procijeni. Negdje u ovom komadu nalazili su se neki elementi koje je neko možda mogao da prepozna i da poveže sa nekim vremenima u kojima smo živjeli ili živimo. Prosto, mi smo igrali Mrožeka. Ovaj tekst je nastao 1958. godine, tako da bilo kakva slučajnost bila, bila je slučajnost. Ili možda nije – rekao je Dragojević za MNE magazin.
Predstava ,,Policajci” je na repertoaru i 26. i 27. oktobra.
B.R.

kud duga