DRUŠTVO PREPORUKA

RADULOVIĆ: U Crnoj Gori hospitalizovana 354 pacijenta

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović kazala je da se na bolničkom liječenju usljed COVID 19 infekcije ili njenih posljedica u Crnoj Gori nalazi 354 pacijenta.

– To je oko osam odsto manje u odnosu na dvije sedmice ranije. Najveći broj pacijenata je smješten u Kliničkom centru Crne Gore. Kod nas se liječi 126 pacijenata. Osamdeset odsto pacijenata su nevakcinisani građani. Podaci iz naše bolnice podržavaju sve svjetske naučne studije koje ukazuju da imunizacija, u najvećem procentu, štiti od razvoja najtežih kliničkih slika. Naglašavam da su u KCCG sve češći prijemi pacijenata nakon preležane bolesti, pa se ljekari, osim protiv same infekcije, bore i protiv njenih posljedica koje su sve žešće, a to se posebno odnosi na srčane i moždane udare – rekla je Radulović.

Po njenim riječima, pacijenti, sem respiratornih posljedica, imaju kardiovaskularna oštećenja, pa je za očekivati da i u budućnosti imamo sve više pacijenata u klinikama koje se bave ovim bolestima, a to su Klinika za bolesti srca i Klinika za neurologiju.

– COVID 19 je opasan po sebi, ali njegove reperkusije mogu da budu znatno ozbiljnije. Zato je važna vakcinacija protiv korona virusa: ona je podrška vašem postojećem imunom sistemu da se bori i, i najčešće, u konačnom i izbori protiv ove bolesti i svih naknadnih posljedica. Kada se vaš organizam umori, imunitet kog stvara vakcina je najbolji saveznik ljekara koji se bore za vaše zdravlje i za vaš život – kazala je direktorica KCCG.

Ona je kazala da je stanje u ostalim bolnicama sljedeće: OB Bar 43, OB Pljevlja 36, OB Bijelo Polje 23, OB Berane 32, OB Kotor 29, OB Nikšić 24, SB Brezovik 41.

– To znači da je od ukupnog, trenutno opredijeljenog smještajnog kapaciteta za COVID pacijente, sada zauzeto 66 odsto – rekla je Radulović.