COVID 19 PREPORUKA

ĆORIĆ: Bolje je da građani odu na vakcinalni punkt nego u bolnicu

Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja dr Slađana Ćorić kazala je na današnjoj konferenciji za medije da taj resor ne želi da vakcinacija protiv korona virusa bude posljedica pritiska već lična odluka koja proizilazi iz svijesti o očuvanju ličnog i javnog zdravlja.

– Ja ću vam, kao dugogodišnji ljekar koji je donedavno radio sa najtežim COVID pacijentima, reći da građani koji su na bolničkom liječenju najviše žale što se nijesu imunizovali na vrijeme. Dok se bore za vazduh koji im je sada luksuz a do juče su svaki dah uzimali zdravo za gotovo, nadaju se da će izaći živi izaći iz bolnice, sami sebi obećavaju da će se čim prije vakcinisati – istakla je dr Ćorić.

U predstojećem periodu, s obzirom na to da su konstatovali pad interesovanja za imunizaciju, Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa ostalim državnim organima, prvenstveno sa Domom zdravlja, nastojaće da terenskim radom pospiješi ovaj proces.

– U svjetlu razgovora o imunizaciji ali i o trećoj dozi vakcine koja je nedavno preporučena opštoj populaciji ali i ranjivim grupama, treba da budemo svjesni da na tome može da se radi samo ako je država obezbjedila dovoljan broj vakcina – navodi Ćorić.

Od proljeća 2021. godine do danas, Ministarstvo zdravlja je uspjelo da obezbijedi 920 hiljada doza vakcina, a uskoro stiže još najmanje 100 hiljada doza.

– U ovom trenutku Crna Gora raspolaže sa preko 375 hiljada doza vakcina. Od toga Sinofarm – oko 250 hiljada hiljada, Fajzer – preko 80 hiljada, Sputnik V – 40 hiljada koje su u procesu ispitivanja, Astra Zeneka – oko pet hiljada. I, podsjećam da u Crnu Goru, kao donacija Turske, uskoro stiže i 100 hiljada Sinovak vakcina – ističe Ćorić.

Ovo je, tvrdi ona, odličan rezultat u procesu nabavke vakcina.

– Ministarstvo zdravlja je zadovoljno što građani Crne Gore odavno bukvalno mogu da biraju kojom vakcinom će se imunizovati protiv korona virusam iako ih mi sve ravnomjerno tretiramo – kazala je Ćorić.

Ona je pozvala one građane koji su prirodno stekli imunitet da ne odlažu vakcinaciju koja će dodatno ojačati njihov imunitet.

– Treća doza je njihova rezervna oprema za borbu protiv korona virusa jer nikad ne znate kako i uslijed čega vaš organizam može da otkaže borbu. Tada bi, umjesto vas, vakcina mogla da postigne očekivani rezultat – savladavanje bolesti i ili izlazak iz bolnice – ističe Ćorić.

Podsjeća da nije slučajno što su, nažalost, svi mlađi od 40 godina koji su izgubili borbu protiv korona virusa bili nevakcinisani.

– Još jednom, kao ljekar, molim sve građane da ne oklijevaju i da, dok su na vrijeme, pođu na najbliži vakcinalni punkt kako njihova naredna stanica ne bi bio KCCG ili neka druga bolnica u Crnoj Gori. Imunizacijom, u najvećem broju slučajeva, čak i ako se razbolite, znate da raspolažete jačim imunim sistemom u odnosu na nevakcinisane – poručuje Ćorić.

Ministarstvo zdravlja, dodala je, formiralo je tri komisije koje obilaze sve bolnice, posebno kovid i kontrolišu kvalitet liječenja.

– Kontrolisane su bolnice, Bar, Kotor, Nikšić, Pljevlja. Sljedeće sedmice idemo za Bijelo Polje. Sva medicinska dokumentacija se gleda. Nažalost, broj preminulih je takav kakav jer imamo pad vakcinisanih. Mi nemamo dovoljan broj imunizovanih koji bi dobili lakšu sliku u bolničkim uslovima – kazala je Ćorić.

Kada se sumiraju svi podaci, kako navodi, dokumentacija će biti objavljena.

– Radi se na terenu da se što adekvatnija zaštita obezbijedi – kazala je Ćorić i građane pozvala na razumijevanje jer se, kako je kazala, radi u otežanim uslovima.