DOM PREPORUKA

RECEPTI: Pohovane sarmice od paprika

Sastojci: šest većih ispečenih paprika, 250 g mješavine sira po vašem ukusu (kod mene je feta, rikota, pressed cottage i mješavina izrendanih italijanskih sireva ), so i biber po ukusu, a, ako želite, možete dodati i malo svježih začinskih biljkica po vašem ukusu
Za paniranje: dva umućena jaja, krupnijih i sitnijih samljevenih badema (Ako nemate badem, možete da koristite bijele hljebne mrvice, takozvane panko mrvice ili obične hljebne mrvice), četiri kašike brašna, so i biber

Priprema: Upotrebite sireve koje vi volite, ali da ne bude više od 250 g.
Ja sam koristila oko 50 g kremastu fetu, dvije pune kašike rikota sira, 50 g mješavinu italijanskih sireva i pressed cottage cheese. Možda bi to bio neki naš mladi sir.
Izmrviti sireve, po želji možete dodati svJeže začinske biljkice, so i biber (svi sirevi, osim fete su neslani, pa posolite onoliko koliko volite da vam je slano) i sve to sjedinite.
Očistite paprike od ljuske i sjemenke i ostavite ih u đevđir da se ocijede.
Pripremite četiri tanjira, u jedan sipati brašno u koje ćete dodati malo soli i izmiješajte, u drugi umutite jaja sa malo soli i ostavite na stranu a u treći stavite krupnije i sitnije samljeven badem. Ako nemate badem, možete da koristite bijele hljebne mrvice, takozvane panko mrvice ili obične hljebne mrvice.
Ako koristite mrvice, dodajte u njih kašiku-dvije mljevenih badema, a ako ih nemate, dodajte sitno izrendan parmezan sir i izmiješajte.
Paprike prstima rasjeći na sredinu da je paprika što veća, na početku staviti jednu dobro punu kašiku mješavine sireva (raspodijelite sir da imate za šest paprika) i zaviti ih u rolnicu, kao što zavijate sarme ( ako je potrebno, očistite višak sjemenki sa paprika).
Stavljati zavijutke na tanjir dok ne završite sa svim paprikama.
Tako pripremljene paprike prvo uvaljati u brašno, pa u jaja i na kraju u badem. Oblikujte ih rukom i ostavite da odstoje pola sata.
Uzeti vatrostalni pekač, prekriti pek papirom i naređati sarmice.
Ako imate sprej za pečenje, poprskati ih, a ako ne, prelite sa vrlo malo ulja.
Peći ih u prethodno zagrijanoj rerni na 175°C oko 20 minuta i kad su porumenjele (ako nisu, peći ih malo duže ili malo kraće) izvaditi i okrenuti sarmice i još jednom poprskati sprejom za pečenje.
Ako se ne poprskaju, biće taj dio poha baš suv, a svi znamo koliko su sočne paprike koje se ispohuju.
Ko želi, ove paprike može da ispohuje i u tiganju, na klasičan način, ali će biti puno masnije. Izbor je vaš.
Pečene paprike izvaditi na tanjir, posuti sjeckanim peršunom i poslužiti po vašem izboru.
Kod nas je bila mješavina grčkog jogurta sa čenom propasiranog bijelog luka sa malo peršuna.

Izvor i foto: Cooking with Zoki