PREPORUKA SPORT

BEOGRAD: Preminuo Dragutin Čermak

Foto: KK Partizan

Legendarni košarkaš Partizana i reprezentacije Jugoslavije Dragutin Čermak preminuo je juče u rodnom Beogradu, na svoj 77. rođendan, saopšteno je iz KK Partizan.

Član čuvene generacije reprezentacije Jugoslavije koja je 1970. postala prvak svijeta u Ljubljani, košarku je počeo da igra u Radničkom iz Beograda, odakle je 1969. prešao u Partizan. U redovima crno-bijelih, Čermak je bio jedan od najboljih igrača sve do 1973. godine. Igrao je u generaciji sa Farčićem, Latifićem, Zečevićem, Beravsom, Todorićem, Kićanovićem, Dalipagićem i drugim asovima. Iz Partizana, Čermak je otišao u holandski Donar, zatim francuski Lijež i potom ponovo u beogradski Radnički.

Kao trener, Dragutin Čermak je od 1980. godine radio u Kuvajtu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Jordanu i Alžiru.

Od 1968. do 1972. Čermak je nosio plavi dres reprezentacije SFR Jugoslavije sa kojom je 1970. u Ljubljani postao šampion svijeta. U Meksiku 1968. Čermak je postao olimpijski vicešampion, a 1969. i 1971. je bio dio plavog tima koji je dva puta osvajao srebrne medalje na Evropskom prvenstvu.

Vrijeme i mjesto sahrane Dragutina Čermaka biće objavljeni naknadno.

Leave a Reply