DOM PREPORUKA

RECEPTI: Musaka od pilećih šnicli, krompira i ajvara

Priprema je jednostavna, poslije samo treba sačekati da se musaka ispeče. Krompir ne pečemo prije same musake, a ni meso… To čini ovo jelo zaista prilično lakim za pripremu, piše na kuvajmo-blogovski.com.

Dimenzije tepsije: najveća koju imate uz rernu (sem ako vam šporet nije širi od 60cm)

Količina za: četiri osobe

Sastojci:
oko 800 gr pilećeg filea
1,5 kg očišćenog krompira (bijelog ili žutog)
2 čaše kisjele pavlake (po 180 gr)
oko pet punih kašika ajvara
100 gr trapista, edamera ili slično (da se ponovim, najbolji je onaj na akciji)
1 jaje
so, svježe mljeveni biber
malo ulja
Priprema:

1. Krompir – Očistite i operite krompir, trebaće vam oko 1,5 kg tako očišćenog. Krompir ostavite u hladnoj vodi dok pripremite meso, da ne pocrni.

2. Meso – pileći file operite pod hladnom vodom, skinite što se skinuti treba, tipa sitnih masnoća i još koječega što štrči, nije meso. Isjecite file na šnicle kako biste ih sjekli za pohovanje. Sjecite ih tako da ne budu pretanke ni previše debele, oko 0,5cm.

Zatim, nakon što ste ih isjekli, pripremite dasku, kuhinjsku krpu, 2 kese za zamrzivač, čekić za lupanje mesa. Stavite krpu na radnu ploču, na nju dasku (da ne pravite previše buke), onda jednu kesu, pa parče mesa, pa drugu kesu). Sada blago izlupajte meso, uhvatite obje kese i okrenite meso (na taj način ga ni ne vadite iz kesa, ne iscijepate prilikom lupanja, ne uprljate sve okolo…), pa ga blago izlupajte i sa druge strane. Ne jako – ne pravite palačinku!

Svaku šniclu, čim je izlupate, posolite sa obje strane. Slažite ih u tanjir. Uključite rernu da se ugrije na 200°C.

3. Nakon pripremljenog krompira i šnicli, namažite tepsiju od rerne uljem. Ne treba da pliva u ulju, samo da je dno premazano. Krompir sjecite na tanke kolutove, oko 3mm debljine, kako bi vam se mogao lijepo skuvati – ispeći u rerni. Složite dva reda krompira, sa time da prvi red krompira posolite.

Šnicle premazane ajvarom i poslagane na krompir

4. Svaku šniclu premažite sa jedne strane ajvarom, pa tu stranu šnicle sa ajvarom okrenite prema dole, na krompir. Tako uradite sa svim šniclama.

Namazano pavlakom i posuto biberom

Sada sve šnicle odozgo premažite kisjelom pavlakom (potrošite jednu čašu ili malo manje) i pobiberite.
Narendajte sir preko kisjele pavlake. Na sir naslažite još dva reda tanko sječenog krompira.

Preliveno pavlakom i jajima

5. Umutite jednu čašu kisjele pavlake sa jajetom (ako vam je preostalo od prve čaše, spojite sa ovom). Prelijte preko krompira.
Tepsiju prekrijte alufolijom. Stavite musaku da se peče oko 1 sat tako poklopljena. Nakon tog vremena skinite foliju, provjerite viljuškom da li upada u krompir, ako da – uključite rernu da jače peče odozgo (ako imate tu opciju) i tako još malo, 10-15 minuta, zapecite dok ne porumeni.

Izvadite musaku, ostavite je petnaestak minuta da odmori, tako ćete je ljepše vaditi u tanjire. Musaku poslužite toplu, uz još malo ajvara ili kisjele pavlake. Prijatno i uživajte!

Izvor i foto: kuvajmo-blogovski.com