ART SLAJDER

NTO: Uručene nagrade učenicima i otvorena izložba ,,Jesen na selu”

Svečana dodjela nagrada i otvaranje izložbe ,,Jesen na selu”, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, priređena je danas u holu KIC-a ,,Budo Tomović” u Podgorici.
U holu KIC-a izloženo je oko 100 crteža učenika od prvog do petog razreda osnovnih škola Crne Gore. To su radovi koji su, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, a u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta odabrani na septembarskom konkursu za najbolji likovni rad na temu ,,Jesen na selu”, namijenjen upravo učenicima osnovnih škola od prvog do petog razreda.
Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore dr Ana Tripković – Marković kazala je da su ,,najmlađi sugrađani ujedno budući ambasadori prirodnih ljepota Crne Gore”.
– Ideja ovog konkursa je bila da ih podstaknemo da kroz likovni izraz predstave ono najljepše o Crnoj Gori, što smo sad vidjeli da odlično znaju i umiju. Takođe, drugi cilj nam je bio da promovišemo ruralni dio Crne Gore, odnosno njihovu turističku ponudu tako što ćemo omogućiti i domicilnom stanovništvu da se bolje upozna s njom. U tom kontekstu, izuzetno sam zadovoljna odzivom koji smo imali. Pristiglo je više od 1.400 radova. Zahvaljujem se, ne samo najmlađim sugrađanima koji su te radove i nacrtali nego i njihovim mentorima i njihovim roditeljima koji su omogućili da ti radovi stignu do nas. Takođe se zahvaljujem timu Nacionalne turističke organizacije koji je osmislio ovako jednu uspješnu nagradnu igru i ovaj odziv koji je bio izuzetan daje vjetar u leđa i daje nam dodatnu motivaciju da ubuduće nastavimo sa ovim i sličnim akcijama – istakla je Tripković -Marković.
Odlučeno je, rekla je, da, pored pet nagrađenih radova, dodatno se opredijeli sto ,,simboličnih nagrada”.
– U naredna dva dana, kroz ovu izložbu, želimo da omogućimo široj javnosti da vide ove radove koji su zaista impozantni – istakla je Tripković -Marković.
Žiri, u sastavu docent Maja Šofranac, prodekanka za međunarodnu saradnju na Fakultetu likovnih umjetnosti, Dragan Berilažić, prosvjetni nadzornik za likovnu kulturu u Zavodu za školstvo i Liljana Čukić, menadžerka u NTO, u nimalo lakom zadatku da među toliko radova odaberu po jedan za svaki razred, rukovodili su se usklađenošću sa temom, originalnošću i umjetničkim kvalitetom.
Za najbolji likovni rad, u kategoriji peti razred, izabran je crtež Nikoline Radan, čija je mentorka Suzana Banković, iz OŠ ,,Dašo Pavičić” iz Herceg Novog.
Za najbolji likovni rad, u kategoriji četvrti razred, odabran je crtež Davida Stojanovića, čija je mentorka Melanija Gledić, iz OŠ ,,Lovćenski partizanski odred” sa Cetinja.
– Vrlo mi je drago zbog ove nagrade. Želim da kažem kako je mašta na prvom mjestu kod svakog djeteta, da čestitam mojoj, hajde tako da je nazovem, konkurenciji, nagrade i želim im da se lijepo provedu u vikendu dva dana – rekao je Stojanović za MNE magazin nakon dodjele.
Za najbolji likovni rad, u kategoriji treći razred, izabran je crtež Dunje Lacmanović iz OŠ ,,Oktoih” iz Podgorice. Njena mentorka je Nada Klikovac.
Za najbolji likovni rad, u kategoriji drugi razred, odabran je crtež Valentine Stipić iz OŠ ,,Savo Pejanović” iz Podgorice. Njena mentorka je Danijela Milić.
– Lijepo je i osjećam se srećno – prenijela je Stipić svoje utiske za MNE magazin nakon osvajanja nagrade.
Za najbolji likovni rad, u kategoriji prvi razred, izabran je crtež Dušana Pejovića iz OŠ ,,Stefan Mitrov Ljubiša” iz Budva. Njegova mentorka je Sanja Joksimović.
Nacionalna turistička organizacija nagrađenim učenicima dodjeljuje vikend aranžman na bazi punog pansiona za cijelu porodicu u nekom od seoskih domaćinstava u Crnoj Gori.
Nagrade je uručila direktorica NTO dr Ana Tripković -Marković.
Voditeljka programa bila je PR NTO Nina Vukčević.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga